latinica  ћирилица
17/11/2018 |  18:18 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Ponovo protest u Bihaću zbog migranata

Krizni štab građana Bihaća večeras je ponovo organizovao protest da bi ukazali na enorman broj migranata koji svakodnevno stižu u ovaj grad.

Ovo je, poručuju, jedini način da ukažu na, do sada, nerješiv problem, jer u prethodnom periodu njihove molbe za pomoć niko nije čuo.

Da bi ukazali s kakvim se problemima svakodnevno suočavaju, organizatori su iznijeli podatak da su migranti do danas počinili 256 krivičnih djela. Zatražili su da se provodi Zakon o strancima, prema kojem se stranci koji ugrožavaju bezbjednost, javni red i mir i zdravlje stanovnika, moraju staviti pod kontrolu, što podrazumijeva i ograničavanje njihovog kretanja.

Od bh. vlasti još jednom su zatražili da posvete pažnju problemima sa kojima se građani Bihaća zbog migrantske krize susreću.

"Ne želimo migrante u gradu", ponovo se čulo ulicama Bihaća. Okupljeni Bišćani poručili su vlastima u Sarajevu da migrante pod hitno izmjeste iz centra grada. Bezbjednost im je, kažu, ugrožena i strahuju da bi situacija mogla dodatno da se zakomplikuje.

Spavanje po parkovima, napadi na građane Bihaća - slika je već viđena. Prema podacima MUP-a Unsko-sanskog kantona, migranti su do sada odgovorni za više od 250 krivičnih djela.

- Uvijek sam tvrdio da je Bihać, prije dolaska migranata, bio najsigurniji grad u Evropi. Nikada se u Bihaću nije dešavalo to što sada rade migranti - ističe Sej Ramić, jedan od organizatora protesta.

Migranti se gradom slobodno kreću, uglavnom u grupama. Zbog toga organizatori protesta od nadležnih traže da im se ograniči i kretanje, kako se ovakve i slične stvari ne bi dešavale.

- Da budemo jasni, mi ne protestujemo protiv migranata, već protiv vlasti koja ništa ne radi kako bi udovoljila našim zahtjevima i problem migranata riješila u Bihaću - naglašava Senad Zanačić, član inicijativnog odbora "Stop migrantima u centru grada Bihaća".

Tačan broj migranata u Bihaću niko ne zna. Podaci sa kojima raspolaže MUP Unsko-sanskog kantona, pokazuju da ih je u protekla tri mjeseca u ovaj dio BiH stiglo oko 6.000.