latinica  ћирилица
19/11/2018 |  19:05 ⇒ 20/11/2018 | 09:08 | Autor: RTRS

Predsjednik NSRS ponovo Nedeljko Čubrilović

Sa 51 glasom ZA i 29 protiv, Nedeljko Čubrilović će i u naredne četiri godine, kao kandidat grupe poslanika DNS-a, biti prvi parlamentarac Srpske.

U vođenju skupštine, na narednom zasjedanju, trebalo bi da mu se pridruže i potpredsjednici. O tome su poslanici odlučili nakon polaganja svečane zakletve i obećanja da će raditi u skladu sa Ustavom Srpske.

Njima su, pred početak zasjedanja, predstavnici CIK-a BiH uručili sertifikate.

Zasjedanje 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske je otvorio najstariji poslanik u ovom sazivu Dane Malešević, koji je i vodio sjednicu do izbora predsjednika parlamenta.

Ni dva sata nakon što je konstitutivnu sjednicu parlamenta otvorio Malešević, skupštinski čekić ponovo se našao u rukama novog-starog predsjednika, Nedeljka Čubrilovića, koji je izabran glasovima 51 narodnog poslanika.

Čubrilović je rekao da je počastvovan što je ponovo dobio povjerenje poslanika da predsjedava najvišim zakonodavnim organom vlasti, te poručio da će se i u novom mandatu na mjestu prvog čovjeka parlamenta zalagati za očuvanje Republike Srpske.

"Zalagaću se za očuvanje Republike Srpske i Ustava kojim je određen naš status i prava građana. Zalagaću se za očuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata", istakao je Čubrilović nakon što je izabran za predsjednika desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je na funkciju predsjednika parlamenta izabran na prijedlog grupe poslanika DNS-a, ali ne i stranačkog rukovodstva, čiji je izbor bio Duško Ivić.

- Predlažemo Duška Ivića, na osnovu odluka organa DNS-a, uz saglasnost predsjednika stranke Marka Pavića, rekao je Darko Banjac, DNS.

Spomenka Stevanović je u ime grupe poslanika DNS-a predložila Nedeljka Čubrilovića.

- Smatram da zastupam većinu stavova građana, koji su i glasali za predsednika Republike i člana Predsedništva, dodala je ona.

Iako je odnos glasova unutar DNS-a bio 8:4 za Ivića, pobjednik u ovom duelu bio je Čubrilović. To je dodatno rasplamsalo unutar-stranačku krizu, ali, čini se, i zadalo veliki udarac koalicionom sporazumu DNS-a i SNSD-a.

U sjeni glasanja za predsjednika parlamenta, manja rasprava vođena je i o broju potpredsjednika u novom sazivu. Novi-stari predsjednik, Nedeljko Čubrilović predložio je da budu izabrana četiri potpredsjednika, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicije, koja smatra da takva odluka predstavlja nepotreban trošak i da su tri potpredsjednika optimalan broj.

- Šta znači ako ih imamo četiri? Da li ćemo bolje i efikasnije raditi, ili će nas samo više koštati?, zapitao se Draško Stanivuković iz PDP-a.

Na kraju je izglasana odluka da će biti birana do četiri potpredsjednika, a njihova imena i tačan broj biće poznati do prve redovne sjednice.