latinica  ћирилица
28/11/2018 |  10:27 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Ahmetspahiću jednomjesečni pritvor (FOTO)

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Munibu Ahmetspahiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe i boravak na sirijskom ratištu.

Iz Suda BiH je saopšteno da je Ahmetspahiću pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva i zbog okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna.

Prijedlog Tužilaštva BiH da se Ahmetspahiću odredi pritvor i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, odnosno zbog ugrožavanja bezbjednosti građana i imovine - odbijen je kao neosnovan.

Ahmetspahić je osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe, a u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Munibov brat poginuo kao džihadista u Siriji

Terorista Mevludin Ahmetspahić (Foto: SRNA)/24/ zvani Davud, brat teroriste Muniba Ahmetspahića /28/ zvanog Ebu Omer koji je zbog povezanosti sa terorizmom uhapšen na sarajevskom aerodromu, poginuo je u Siriji 2014. godine boreći se na strani terorista, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

"Davud, sin DŽemaila, rođen je u Zenici, a živio je u Gornjoj Maoči. Sa bratom Munibom otputovao je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom u Istanbul 14. maja 2013. godine, a odatle u džihad u Siriju. Vratili su se 26. maja 2013. godine zato što je Davud psihički obolio. On je ponovo otišao u Siriju 1. avgusta 2013. godine sa još devet lica. Poginuo je u borbenim dejstvima kod grada Kobanea u novembru 2014. godine", navedeno je u njegovom dosijeu.

 

Munib Ahmetspahić je ponovo otišao u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul.

Sa njim su u avionu bili teroristi Јasmin Јašarević /31/ zvani Ebu Revaha i Adnan Ćatić /30/ zvani Ado, piše u njihovim dosijeima.

Ćatić, sin Ekrema, rođen je u Zenici. Do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči, a prijavljen je na adresi u Kaćunima kod Busovače.

"Otišao je u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Јasmin Јašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao sa Adnom Balihodžić /23/", navedeno je u dosijeu Ćatića.

Balihodžićeva, kćerka Zakira, rođena je u Bugojnu, sa prebivalištem na adresi Bijele Vode u Kaknju, piše u njenom dosijeu.

"Adna Balihodžić je šerijatski vjenčana supruga Adnana Ćatića koji se nalazi u Siriji. Ona je sa sarajevskog aerodroma 4. septembra 2014. godine, zajedno sa Suadom Mešinović i njeno troje djece, otišla za Istanbul, a odatle u Siriju", navedeno je je dosijeu Balihodžićeve.

U disijeu Јašarevića navedeno je da je sin Ilameda, rođen i stalno nastanjen u Tesliću, u Donjim Ruževićima.

"U džihad u Siriju je otišao 1. jula 2013. godine letom sa sarajevskog aerodroma u Istanbul, sa Munibom Ahmetspahićem i Adnanom Ćatićem. U Bih se vratio 19. februara 2014. godine", navedeno je u Јašarevićevom dosijeu.

Јašarevića je Sud BiH 2017. godine, zbog povezanosti sa terorizmom, osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora. Na izdržavanju kazne bio je od 30. juna prošle godine, a danas je na slobodi.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno, uz navođenje inicijala, da je Munib Ahmetspahić pod istragom zbog krivičnog djelaa organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Istražni organi Ahmetspahića dovode i u vezu sa napadom na zgradu ambasade SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio terorista Mevlid Јašarević.

Prije šest mjeseci objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku.

Do sada su raspisane 23 potjernice za državljanima BiH koje Interpol traži zbog povezanosti sa terorizmom i pripadnosti terorističkim organizacijama Islamska država i Al-nusra.

Američka CIA je 2014. godine objavila da se 350 državljana BiH bori u redovima Islamske države.

U izvještaju Evropola "Stanje i trendovi terorizma u EU" za 2017. godinu navedeno je da je više od 800 boraca iz zemalja zapadnog Balkana otputovalo na ratište u Siriju.