latinica  ћирилица
28/11/2018 |  14:37 | Autor: SRNA

Memorandum o uspostavljanju i očuvanju kulture sjećanja

U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o saradnji u oblasti uspostavljanja i očuvanja kulture sjećanja i pamćenja u Republici Srpskoj, na koji su se obavezali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Republički pedagoški zavod i Filozofski fakultet banjalučkog Univerziteta.
Potpisivanje memorandum o saradnji -
Potpisivanje memorandum o saradnji

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je novinarima nakon potpisivanja Memoranduma da je tim dokumentom predviđeno i formiranje koordinacionog tima u koji će biti imenovani predstavnici institucija potpisnica memoranduma.

"U Memorandumu je ostavljena mogućnost da se može proširiti i na druge institucije. Pokrenućemo inicijativu i razgovore sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske u okviru kojeg djeluje Odbor za njegovanje tradicije oslobodičačkih ratova koji se jednim dijelom bavi kulturom sjećanja kako bi i oni kroz aneks bili potpisnici ovog dokumenta", pojasnio je Kojić.

Kojić je rekao da će potpisani memorandum dati veću snagu Republičkom centru da zajedno sa ovim institucijama nastavi još bolje i jače da radi na izgradnji kulture sjećanja i kulture pamćenja.

On je podsjetio da je Republički centar nosilac ove aktivnosti jer je Narodna skupština Republike Srpske ranije podržala da se proširi mandat Centra koji se odnosi na stradanje u 20. vijeku i na njegovanje kulture sjećanja i pamćenja.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je važno da je u Memorandumu napisano ono što je Republički pedagoški zavod radio u prethodne dvije godine i šta će se raditi u narednom vremenskom periodu.

"Važno je da nađemo mogućnosti da ovo što smo mi potpisali dođe do učenika u osnovnim i srednjim školama, jer od ove školske godine imamo novi nastavni plan i program i udžbenik istorije za deveti razred u kojem se govori o stradanju Srba u 20. vijeku, događajima iz 1990-ih godina, raspadu SFRЈ, te stvaranju Republike Srpske", istakao je Damjanović.

On je rekao da je Republički pedagoški zavod u saradnji sa Republičkim centrom i Filozofskim fakultetom u Banjaluci uradio izmjene i dopune nastavnih planova i programa u završnim razredima srednjih škola iz istorije gdje je planirano da se od naredne školske godine primjenjuje novi udžbenik iz istorije s ciljem da se svi sadržaji koji se izučavaju u devetom razredu istorije opširnije izučavaju u srednjim školama. 

Dekan Filozofskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Brane Mikanović smatra da će ovo biti ozbiljan dugoročni projekat za institucije potpisnice Memoranduma, ocijenivši da Srbima u BiH nije bilo dozvoljeno da njeguju kulturu sjećanja i pamćenja.

"Memorandum će doprinijeti da se srpskom narodu omogući da svoju nacionalnu istoriju razvija kao istoriju kontinuiteta, jer se nažalost na ovim prostorima svake decenije piše neka nova istorija", istakao je Mikanović.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj dokument doprinijeti razvoju nacionalne ideologije koja će se prenositi na mlade generacije.