latinica  ћирилица
28/11/2018 |  19:16 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Migranti sve teže podnose hladnoću

Dolazak hladnog vremena pogoršao je humanitarnu situaciju za migrante u Unsko-sanskom kantonu. Uprkos najavama, renoviranje neuslovnog Đačkog doma u Bihaću, još nije završeno. Iako je ovaj kanton zatvorio vrata migrantima, oni i dalje pronalaze načine da dođu do Bihaća.

U Bihaću noćni minusi i snijeg. Oko 700 migranata u Đačkom domu nema grijanje, a većina ni odgovarajuću odjeću.

Niske temperature mogle bi da pogoršaju bezbjednost, smatraju građani Bihaća. Ističu da bi, u potrazi za skloništem od hladnoće, migranti mogli početi da provaljuju u stambene objekte, što se već počelo dešavati.

Crveni krst Bihaća isporučuje obroke za 1.800 migranata dnevno, ali procjenjuje da ih ima znatno više.

"Potrebe migranata u ovom momentu su velike. Znači, to je prvo i posljednje, to je odjeća, obuća, higijena, ono što je njima potrebno svakodnevno", kaže Selam Midžić iz Crvenog krsta Bihaća.

Uslovi za boravak migranata u kampu "Bira" su dobri, kažu u Gradskoj upravi. Međutim, problem je i dalje Đački dom u Borićima, koji još nije adaptiran.

"Taj proces je počeo prije nekoliko mjeseci, ali zbog tenderskih procedura, odabira izvođača, a ponajviše zbog činjenice da ljudi borave unutra", naglašava šef Kabineta gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić.

Izmještanje migranata iz Đačkog doma u kamp "Bira" je u toku. Nakon renoviranja Đačkog doma, ta lokacija služiće isključivo za smještaj porodica sa djecom.