latinica  ћирилица
29/11/2018 |  14:39 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Trebinje: Rasvijetljena četiri slučaja paljevine automobila

Policija je u Trebinju otkrila organizovanu grupu koja je odgovorna za četiri požara, podmetnuta na automobilima, čiji su vlasnici službenici policije i Poreske uprave.

Uhapšeni su osamnaestogodišnji P.B. i tridesetdvogodišnji N.Š, obojica iz Trebinja.

Nezvanično, riječ je o Pavlu Bodirogi i Neđi Šipovcu. Iz Policijske uprave saopšteno je da su ovom istragom riješena četiri od ukupno šest podmetnutih požara na automobilima u Trebinju u ovoj godini.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa je podsjetio da se prvo krivično djelo dogodilo 26. marta na parkingu u naselju Luč kada je osumnjičeni P.B. izazvao požar na automobilu "mercedes C200", koji je koristio policijski službenik sa inicijalima N.M.

"Osumnjičeni je na prednjem dijelu vozila, registarskih oznaka M42 A 051, prosuo lako zapaljivu tečnost i otvorenim plamenom izazvao požar", rekao je Laketa.

On je naveo da se drugo krivično djelo desilo 27. juna u Ulici vojvode Vlatka Vukovića kada je P.B. lako zapaljivom tečnošću posuo i zapalio vozilo "opel astra", registarskih oznaka A23 E 510, koje je koristio policajac sa inicijalima P.E.

U Ulici vojvode Vlatka Vukovića počinjeno je i treće krivično djelo 17. jula.

"Osumnjičeni P.B je zapaljivom tečnošću posuo automobil `reno klio`, registarskih oznaka A 89 O 429, vlasništvo inspektora Poreske uprave Trebinje inicijala Č.M", rekao je Laketa.

Prema njegovim riječima, četvrta paljevina dogodila se 3. avgusta u Žičkoj ulici gdje je P.B. zapaljivom tečnošću posuo i zapalio automobil "opel korsa" registarskih oznaka 132 Ј 591, vlasništvo referenta za naplatu u Poreskoj upravi Trebinje inicijala T.Lj.

Laketa je rekao da su pripadnici Policijske uprave Trebinje tokom pretresa kuće i automobila lica čiji su inicijali N.Š. pronašli i jedan vojni eksploziv TNT od 500 grama, dvije električne detonatorske kapisle i sporogoreći štapin dužine oko 130 centimetara, te više mobilnih telefona.

Nakon kriminalističke obrade lice P.B. je, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predato Okružnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Nad drugim osumnjičenim N.Š. i dalje se vrši kriminalistička obrada u prostorijama Policijske uprave Trebinje, nakon čega će protiv njega biti podnesen izvještaj o oštećenju i oduzimanju tuđe stvari, kao i nedozvoljenoj proizvodnji i prometu eksplozivnih materija.

Laketa je istakao da u ovom slučaju nije riječ o piromanima, kako su prenijeli pojedini portali, već o organizovanoj grupi.

Posljednji slučaj paljevine automobila u Trebinju dogodio se u subotu, 24. novembra, nakon čega je zasjedao i Forum za bezbjednost.