latinica  ћирилица
01/12/2018 |  08:12 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

Cvijanović: Oslobađajuća presuda - presuda kojom se brani i štiti zločin

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću još jedna je potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- To nije presuda koja je odbrana Nasera Orića, to je presuda kojom se brani i štiti zločin i u funkciji je sprječavanja da istina izađe na vidjelo, ona istina o teškom stradanju Srba i srpskog stanovništva na prostoru Podrinja, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je naglasila da bi to posljedično značilo da se raspakuju mnoge stvari koje su vezane upravo za dešavanja u Podrinju, uključujući i dešavanja u Srebrenici. 

- Ova presuda je u funkciji sprječavanja da istina dobije sudski epilog i da nakon toga svi oni koji su počinioci budu kažnjeni, kao i da se sva priča o stradanjima tamo sazna i da bude dostupna javnosti, rekla je Cvijanovićeva. 

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je juče ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.