latinica  ћирилица
01/12/2018 |  12:28 | Autor: SRNA

Todosijević: Inicijativa za K. Mitrovicu nema zakonsku osnovu

Ministar administracije lokalne samouprave samoproglašenog Kosova u ostavci Ivan Todosijević poručio je deklaracija opštine južna Mitrovica o ujedinjenju sjevernog i južnog dijela grada nema nikavu zakonsku osnovu i predstavlja još jednu provokaciju Albanaca.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Todosijević je ocijenio da je ova inicijativa još jedan pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba, poručivši da je situacija izuzetno opasna i alarmantna i da su građani uplašeni i uznemireni.

"Želim da pošaljem poruku da mi nemamo oružje i duge cevi, ali zato imamo pravo da se izborimo da živimo ovde. Ovo je naš grad i odavde nema nazad", rekao je Todosijević za RTS.

On je naglasio da inicijativa da se ujedine sjeverna i južna Kosovska Mitrovica ili, kako je Albanci nazivaju "deklaracija", nema nikavu zakonsku osnovu i osuđena je na propast.

"Niti gradonačelnik, niti skupština bilo koje opštine imaju pravo da menjaju zakone, pa makar bili oni i njihovi", istakao je Todosijević.

Prema njegovim riječima, u Zakonu o lakalnoj samoupravi tačno piše koje su procedure prilikom izmjena administrativnih granica opštine.

Na pitanje ukoliko bi se to kojim slučajem desilo, Todosijević je rekao da bi onda sjeverna Kosovska Mitrovica izgledala kao južna, odnosno grad bez Srba.

"Iskreno se nadam i ubeđen sam da do toga neće doći", rekao je Todosijević.

On je naveo da će Srbi nastaviti mirne proteste zbog uvođenja drakonskih taksi i da će to biti odgovor na organizoavne akcije Prištine s ciljem protjerivanja srpskog naroda.

Odbornici Skupštine opštine Јužna Mitrovica podržali su inicijativu predsjednika te opštine Agima Bahtirija da se zatraži izmjena Zakona o administrativnim granicama i da se južna i sjeverna Mitrovica spoje u jedan grad.