latinica  ћирилица
01/12/2018 |  13:35 | Autor: TANЈUG

Studenti sa KiM apelovali na svijet da spriječi humanitarnu katastrofu

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su protest ispred studentske menze.
Studenti - Foto: Novosti.rs
StudentiFoto: Novosti.rs

Oni su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin i Pariz u kojima zahtijevaju od međunarodne zajednice da hitno spriječi humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini natjerati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.

Studenti su na protestu poručili međunarodnoj zajednici da preuzme mjere i natjera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Istakli su da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija, morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško jer će ubrzo ostati bez hrane.

Student Milan Savić je novinarima rekao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuje i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju satjerani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi natjerali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mjere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane", istakao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

"Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno", naveo je Biševac.

Savić je dodao da je na juče održanoj sjednici Evropske studentske unije, koja se održavala u Budvi i Bečićima, donijeta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju koje su na protestu podijelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se liječe Srbi ponestaje lijekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra dijelom civilizovanog svijeta dužan da reaguje kako bi se spriječio egzodus i nestanak srpskog naroda sa KiM.

"Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svijet mora početi da stvari naziva pravim imenom", naveli su studenti.

Dodaju da je cilj jednostrane, protivpravne trgovinske blokade, blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt.

"Umjesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je kroz djelovanje Kfora postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabilježen kao najveći zločin zapadne demokratije", istakli su studenti.