latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:00 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Trebinje: 26 godina od formiranja Specijalne brigade policije

U Trebinju je danas obilježeno 26 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne policije Republike Srpske, koja je u proteklom ratu dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

Sa ovog skupa je poručeno da treba čuvati tekovine onoga što je stvoreno prije 26 godine i sjećati se žrtava koje su živote ugradile u temelje Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je da je 12 pripadnika brigade poginulo, a da je veliki broj pripadnika ranjen jednom ili više puta.

"Od stotinu članova na kraju je ostalo tridesetak koji nisu ranjeni", istakao je Bodiroga.

Prema njegovim riječima, brigadu su činili uglavnom mladi momci, koji su i iznijeli najveći teret u proteklom ratu.

Bodiroga je napomenuo da je danas održana i Skupština ove brigade, koja je podnijela zahtjev Boračkoj organizaciji Republike Srpske za kolektivno učlanjenje.

Komandant Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske Goran Balaban rekao je da je ova jedinica prošla trnovit put, od Trebinja do Novog Grada.

"Zato i Specijalna antiteroristička jedinica danas ima dužnost da nastavi istim putem kao što je bilo 1992. godine. Zato smo mi garant očuvanja mira u Republici Srpskoj, jedinog što ima i za šta smo se borili", rekao je Balaban.

Pava Grahovac, majka poginulog borca Branislava, zahvalna je što porodice nisu zaboravljene.

"Svake godine želim da dođem da vidim barem saborce svog sina. On kao doktor prošao je sva ratišta od Bune do Goražda. Iako povrijeđen ponovo je otišao na ratište. Na kraju je izgubio život na Borcima", ispričala je Pava Grahovac.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji je bio spriječen da dođe, čestitao je godišnjicu Trećem odredu specijalne brigade policije, istakao da mu je čast što je imao priliku da dio ratnog puta provede sa članovima ovog odreda.

On je poručio da je ovaj odred borbom u proteklom ratu i žrtvom koju su podnijeli dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Parastos poginulim i umrlim pripadnicima služen je u Crkvi Svetog cara Lazara.

Na spomenik poginulim pripadnicima policije u odbrambeno-otadžbinskom ratu cvijeće su položile delegacije grada Trebinja, Policijske uprave Trebinje, Specijalne antiterostičke jedinice MUP-a Republike Srpske, boračkih organizacija hercegovačkih opština, Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe", delegacija Centralnog odreda Specijalne brigade, kao i delegacije svih odreda ove brigade.