latinica  ћирилица
01/12/2018 |  15:13 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Kecman: Radimo na vraćanju povjerenja radnika

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" iz Istočnog Drvara Milan Kecman izjavio je Srni da novo rukovodstvo radi na uspostavljanju normalih međuljudskih odnosa u ovom gazdinstvu i vraćanju povjerenja među radnicima.
Protesti ŠG Klekovača-Potoci - Foto: SRNA
Protesti ŠG Klekovača-PotociFoto: SRNA

"Intenzivirani su napori na uspostavljanju procesa proizvodnje i angažovani svi raspoloživi kapaciteti kako bi se približili zacrtanim planskim ciljevima", rekao je Kecman.

On je, međutim, upozorio da postoji osnovana sumnja da će bivše rukovodstvo ovog gazdinstva početkom iduće sedmice pokušati da opstruiše proizvodnju i uspostavljanje normalnih međuljudskih odnosa.

Kecman je rekao da je od stupanja na dužnost 17. novembra naišao na niz problema u ovom gazdinstvu koji su bili izvor nezadovoljstava radnika iz Istočnog Drvara.

On je naveo da su međuljudski odnosi narušeni zbog poništavanja odluke o prijemu radnika od 1. avgusta i prestanka angažmana radnika koji su bili angažovani povremeno.

"Novo rukovodstvo Šumskog gazdinstva intenzivno radi na harmonizaciji međuljudskih odnosa s ciljem vraćanja povjerenja radnika i lokalnih zajednica u Drvaru i Istočnom Drvaru", rekao je Kecman.

S ciljem prevazilaženja problema, kaže Kecman, obavljene su konsultacije sa rukovodstvima opština Drvar, Istočni Drvar i Ribnik.

"Iako ima mnogo nezaposlenih radnika sa područja drvarske regije i postoji potreba za njihovim angažovanjem, za šta u Upravi preduzeća `Šume Republike Srpske` nisu imali razumijevanje u protekle dvije godine, dogovoreno je da socijalno najugroženiji radnici sa područja opštine Ribnik budu zadržani do daljeg, a u radni odnos bude primljen dio radnika iz Drvara, čiji je angažman prestao poništavanjem odluke iz avgusta", ističe Kecman.

Milan Kecman preuzeo je 17. novembra funkciju vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru, a na ovu poziciju predložilo ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Radnici Šumskog gazdinstva iz Istočnog Drvara započeli su protest 31. oktobra tražeći smjenu tadašnjeg vršioca dužnosti direktora tog gazdinstva Nikole Јankovića koji je, kako su rekli, nezakonito davao otkaze, prijetio i zapošljavao nove radnike. Protesti radnika trajali su 17 dana.

Nadzorni odbor "Šuma Republike Srpske" razriješio je 16. novembra generalnog direktora ovog preduzeća Ristu Marića, a kao razlog njegove smjene navedeni su, između ostalog, i problemi u Šumskom gazdinstvu u Istočnom Drvaru.