latinica  ћирилица
02/12/2018 |  21:58 | Autor: SRNA

EU da spriječi samovolju i torturu vlasti u Podgorici nad građanima

Marina Medojević, supruga poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, i Tamara Magdelinić, vjerenica Milana Kneževića, uputile su pismo zvaničnicima EU u kojem ih pozivaju da spriječe samovolju i torturu koju crnogorska vlast sprovodi nad građanima i njihovim predstavnicima.
Nebojša Medojević - Foto: Screenshot/YouTube
Nebojša MedojevićFoto: Screenshot/YouTube

U pismu je navedeno da se Medojević nalazi u zatvoru po neustavnoj odluci Višeg suda i da štrajkuje glađu, a da Knežević u zgradi parlamenta čeka da bude uhapšen, odbijajući da dobrovoljno ode u zatvor, te da su njih dvojica žrtve brutalnog sudskog i političkog progona nad kojima se godinama vrši pravno nasilje.

"Presuda kojom je Apelacioni sud potvrdio odluku Višeg suda da, bez skidanja imuniteta i bez uručivanja odluke, poslanici budu zatvoreni posljedica je političkog pritiska", naglašeno je u pismu.

Prema navodima iz pisma, sud je, ignorišući ustavne norme kojima se poslanicima garantuje poslanički imunitet, naložio hapšenje Kneževića i Medojevića čime je stavio do znanja crnogorskoj i evropskoj javnosti da institucije Crne Gore djeluju van zakona i isključivo po diktatu vladajućih partija.

Medojevićeva i Magdelinićeva su navele da je Crna Gora "postala dikatatorska zemlja u kojoj nema nezavisnosti sudstva, vladavine prava, gdje se ne poštuje zakon, te da sada predstavlja opasnost ne samo po svoje građane već po cijelu Evropu".

"Imajući u vidu vašu poziciju u EU smatramo da imate odgovornost i nadležnost da reagujete na surovo gaženje fundamentalnih ljudskih prava koja se na dnevnom nivou dešavaju u Crnoj Gori i konačno zaumete stav koji brani evropske vrijednosti na koje se tako često pozivate", navele su u pismu supruga i vjerenica poslanika DF-a.

One su izrazile bojazan da se u suprotnom šalje opasna poruka čitavoj zajednici evropskih naroda da su progon političkih oponenata, zatvaranje nevinih ljudi i djelovanje sudstva po političkim diktatima, legalni i legitimni.

"Vjerujemo da ovakav scenario nikom nije u interesu. Zato vas, u ime slobodnih ljudi, pozivamo i EU da se probudite i spriječite samovolju i torturu koju crnogorska vlast sprovodi nad sopstvenim građanima i njihovim predstavnicima", zaključile su u pismu Medojevićeva i Magdelinićeva.