latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:28 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Niske cijene i veliki uvoz guše domaću proizvodnju tovnih svinja

Iako je vrijeme svinjokolja, prodaja tovnih svinja ide teško.

Ponuda veća od potražnje, a cijena ispod rentabilnosti. Zbog prekomjernog uvoza, koji ugrožava domaću proizvodnju, uzgajivači su u problemima, jer bh institucije nisu reagovale sezonskim mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Da bi proizvodnja bila isplativa cijena prasadi trebalo bi da bude 3 - 3,5 marke, a tovljenika najmanje od 2,80 do 3 marke, kažu uzgajivači.

Međutim, na stočnoj pijaci u Bijeljini cijene su za pola marke niže. Svinje u klasi prodaju se za 2,60 po kilogramu, što je ispod troškova proizvodnje.

Cijela godina bila je loša, proizvodnja na ivici rentabilnosti, kaže Stevica Marković. Za tržište ima 300 tovljenika , ali kupaca nema.

- Period od polovine novembra pa do polovine marta, najkritičniji je što se tiče tovnih svinja. U tom periodu smanjena je potrošnja mesa, međutim uvoz je i dalje u toku - kaže Stevica Marković, uzgajivač svinja iz Magnojevića.

- Mi svake godine pokušavamo i preko udruženja i na sve moguće načine da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom koja nam dolazi putem prekomjernog uvoza, nažalost naši rezultati su povodom toga jako skromni - napominje Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

S obzirom da je vrijeme svinjokolja, očekivali su dobru zaradu, međutim, zbog niske cijene i prekomjernog uvoza koji guši domaću proizvodnju, gube konkurentnost na domaćem tržištu, jer BH institucije ne čine ništa za zaštite domaće proizvođače.