latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:35 | Autor: Večernje novosti

Otvoren Filmski festival u Gračanici

U Domu kulture u Gračanici otvoren je 4. KiM filmski festival.
Milan Marić, glumac - Foto: Screenshot/YouTube
Milan Marić, glumacFoto: Screenshot/YouTube

Pod sloganom "Ovde!" u Domu kulture u Gračanici počeo je 4. Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF), a svečano ga je otvorio glumac Milan Marić i nagrađivani rusko-srpski film "Dovlatov" Alekseja Germana mlađeg, u kojem ovaj mladi srpski glumac igra naslovnu ulogu.

Festival organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture u Gračanici, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, a do 6. decembra publika će imati priliku da vidi 14 filmova najnovije srpske i evropske produkcije, među kojima su i ostvarenja nagrađivana u Kanu, Berlinu, Veneciji, San Sebastijanu.

Na programu su "Suton" oskarovca Lasla Nemeša, porodična drama "Svi znaju" Ašgara Farhadija, "Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvačer, "Život među zvijezdama" Kler Denis, japanska drama "Kradljivci" Hirokazua Kore-Ede, koja je na ovogodišnjem Kanu osvojila Zlatnu palmu za najbolji film.

Među domaćim ostvarenjima su "Zaspanka za vojnike" Predraga Antonijevića, epopeja o herojstvu srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, bioskopski hit "Јužni vetar" Miloša Avramovića koji je u Srbiji zabilježio 600.000 gledalaca.

Najmlađa publika uživaće u jednom od najboljih domaćih ostvarenja za djecu posljednjih godina, a riječ je o filmu "Zlogonja" Raška Miljkovića, optimističnoj priči o dječaku Јovanu koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom, i koji pobjeđuje svoju bolest.

U okviru domaćeg programa biće prikazan i 30-minutni dokumentarno-igrani film "Tihi kutak Hristov" Radislava Јevrića, u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić, Nebojša Glogovac, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović.

Ovogodišnji KMMFF, ističe direktor festivala Miroslav Mogorović, poslije tri uspješna i vrlo posjećena izdanja u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, ima još veći značaj.

- Glavni cilj ovog festivala je podizanje kulturne svijesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, sa akcentom na promociji evropske i srpske kinematografije, i da ukaže na neophodnost očuvanja srpske kulture na KiM, kao krucijalnog segmenta jednog društva - kaže Mogorović.

Prema njegovim riječima, ovaj festival nosi puno emocija, jer bar u tih nekoliko dana trajanja Srbima na KiM omogućava da žive normalno, u okruženju koje nije prijateljsko prema njima.

- To je jedan od glavnih razloga zbog kojih se borimo da iz godine u godinu nastavljamo sa ovim festivalom, što nije bilo baš lako, jer našim ljudima on mnogo znači, i sve je to vrlo diljivo. Prethodnih godina smo svu opremu za festival morali da donosimo iz Beograda, a ove godine Dom kulture u Gračanici ima svoj projektor, i sada će naši ljudi prvi put imati priliku da vide filmove sa svjetskih festivala. Nadam se da ćemo narednih godina, kao festival, moći da prikazujemo filmove i u drugim srpskim enklavama, u manjim mjestima, jer znamo koliko to znači našim ljudima, prije svega, osjećaj da nisu ostali bez svoje matične kulture - zaključio je Mogorović.