latinica  ћирилица
04/12/2018 |  10:53 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Proizvodnja šumskih sortimenata manja za 0,9, a prodaja za 3,2 odsto

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine proizvedeno 1,74 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili za 0,9 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Oblovina - Foto: ilustracija
OblovinaFoto: ilustracija

Od ukupne mase, sortimenti četinarskog drveta čine 832.419 metara kubnih, a sortimenti lišćara 907.802 metara kubnih.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno 577.592 metara kubnih od četinarskog i 285.097 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za deset mjeseci prodano oko 1,743 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 3,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.
Najzastupljeniji u prodaji su bili trupci.

Na zalihama je krajem posmatranog perioda bila registrovana masa od 133.865 metara kubnih raznih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je veća procentualna razlika između pada proizvodnje i prodaje u tome što se "više uradilo na mjestu sječe, nego što je izvučeno i dovučeno do stovarišta".

"To su problemi koji su generisani u izvođenju radova, što znači da još nije riješen problem oko dovoljnog broja radnika da bi se mogla pratiti dinamika izvršenja i postavljanja u nivo simetričnosti proizvodnje i realizacije, odnosno izvršenja prodaje", naveo je Šinik.