latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:23 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Zašto su velike razlike u cijenama goriva u Semberiji i ostatku Srpske?

Da je gorivo u Semberiji jeftinije nego u ostatku Republike Srpske, poznato je već godinama. Međutim, u posljednje vrijeme razlika u cijeni sve je drastičnija, pa se dešava da je litar benzina u Banjaluci skuplji za čak 30 feniga nego u Bijeljini. Da li je tolika razlika u cijeni opravdana?

Na većini pumpi u Bijeljini, benzin i dizel jeftiniji su od 2, 10 KM.

Iako su cijene goriva u Semberiji već godinama najniže, mnogi Semberci to nisu ni znali. Smatraju da su i takve cijene previsoke.

U isto vrijeme u Banjaluci, cijene su na gotovo svim pumpama više od 2,20 KM za sve vrste goriva, ponegdje čak i od 2,30 KM.

Za većinu Banjalučana, cijene su neopravdano visoke, posebno ako se uporede sa onima u Semberiji.

Ovakvu neujednačenost distributeri pravdaju različitim troškovima poslovanja, veličinom tržišta i drugim faktorima.

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina kažu da na niske cijene u Semberiji utiče i povoljan geografski položaj, odnosno blizina rafinerija.

"Blizu je pančevačka rafinerija, pa bi niži troškovi prevoza i ostali logistički troškovi mogli biti jedan od uzroka što je u Semberiji najjeftinije gorivo u BiH", kaže Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina.

Međutim, u Pokretu potrošača smatraju da to ne može biti uzrok jeftinijih cijena u Semberiji, jer troškovi transporta ne predstavljaju veliki udio u maloprodajnoj cijeni. Stanje na tržištu prate od 2008. godine, uzimajući u obzir cijene barela sirove nafte, kursa dolara, i u dva navrata uvođenje akciza.

"Kada sve uzmemo u obzir, cijena bezolovnog benzina trebalo bi da bude oko 2 KM. Očito da je cijena u Bijeljini bliža realnosti", rekao je Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske.

Petrović napominje da distributeri, slobodnim formiranjem cijena, ne krše nijedan zakon i da država nema mogućnosti da interveniše u smislu limitiranja cijena.

Tako će Banjalučani, ali i stanovnici većine ostalih dijelova Srpske, rezorvoar goriva plaćati i 15 maraka više, od vozača u Semberiji, dok distributeri ne odluče drugačije.