latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:59 ⇒ 23:01 | Autor: SRNA

Crna Gora: Opozicija najavila veliki protest za 9. decembar

Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić najavio je veliki protest opozicije za nedjelju, 9. decembra, zbog hapšenja poslanika tog političkog saveza Nebojše Medojevića.
Nebojša Medojević - Foto: Screenshot/YouTube
Nebojša MedojevićFoto: Screenshot/YouTube

Mandić je novinarima rekao da su danas MUP-u Crne Gore prijavili taj veliki skup, a da će se do tada i dalje okupljati svako veče.

On je naveo da će na protestu svim okupljenim biti podijeljeni žuti prsluci.

Mandić je nakon sjednice Kolegijuma Skupštine Crne Gore rekao da je danas otvoren novi set tema kako bi pronašli rješenje za tešku i duboku političku krizu u Crnoj Gori.

Madić je rekao da aktulena kriza hapšenja poslanika može biti riješena i bez održavanja sjednice crnogorskog parlamenta.

"Demokratska partija socijalista nije imala predloge. O predlozima će se, kako je rekao, raspravljati na sutrašnjoj sjednici Kolegijuma, kada bi na njih trebalo da dobiju konkretne odgovore", istakao je Mandić.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević je istakao da je na Fejsbuk stranici DF objavljeno njegovo i Medojevićevo svjedočenje, čime demantuju neistine iz Višeg suda i određenih političkih i pravosudnih krugova, da su odbili da svjedoče.

Knežević, koji se od 29. novembra nalazi u poslaničkom klubu DF-a u Skupštini Crne Gore kako ne bi bio uhapšen, ponovio je da su svjedočili dva puta po dva sata u Tužilaštvu pred Stojankom Radović i Lidijom Vukčević i potvrdio da se neće dobrovoljno predati, ni odustati od "ove političke borbe".

Pristalice DF-a su i večeras izašle na ulicu u znak protesta zbog hapšenja poslanika tog saveza i lidera PzP Nebojše Medojevića, kome je određeno četiri mjeseca zatvora jer nije svjedočio u dva predmeta davanja mita i ratnih zločina

Predsjednik Radničke partije i poslanik DF-a Јanko Vučinić rekao je da je hapšenje Medojevića potvrdilo diktaturu i da će DF odgovoriti još žešće.

On je upozorio da je time srušen dijalog u parlamentu i da vlastima odgovara samo haos.

Demokratski front je na svom portalu objavio da su lideri DF-a Nebojša Medojević i Milan Knežević dali su izjave u svojstvu svjedoka u predmetima koji su formirani zbog njihovih izjava.

Na zvaničnoj stranici Demokratskog fronta su istaknute izjave lidera DF-a.

DF ocjenjuje da je sasvim jasno da je i sudstvo i tužilaštvo obmanulo javnost tvrdnjama da su lideri DF odbili da svjedoče jer je Medojević 15. februara, Knežević 17. jula nadležnim državnim organima saopštili saznanja o iznijetim tvrdnjama, kao i detaljno obrazložili objektivne razloge zbog kojih ne mogu da otkriju identitet svojih izvora.

Namjera je očigledno bilo da se lideri DF-a sklone iz političkog života, te da su s tim ciljem pojedine sudske i tužilačke instance pribjegle zloupotrebi službenog položaja, zakona i procesne kazne.

"Zbog toga stavljamo na uvid čitavoj domaćoj i međunarodnoj javnosti jasne dokaze da su lideri DF-a svjedočili u pomenutim postupcima i da ne postoji pravni osnov za izricanje kazne zatvora", istaknuto je na stranici DF-a