latinica  ћирилица
04/12/2018 |  22:25 ⇒ 22:29 | Autor: SRNA

Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu

U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvoren 23. Međunarodni festival malih scena i monodrame na kojem su ove godine zastupljeni dramski umjetnici iz devet gradova Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.
I. Sarajevo: Festival malih scena i monodrame - Foto: SRNA
I. Sarajevo: Festival malih scena i monodrameFoto: SRNA

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je otvorila festival, rekla je da činjenica da se ova manifestacija održava već 23 godine dovoljno govori o njenom značaju, ne samo za Istočno Sarajevo, već za cijelu Republiku Srpsku.

- To je značajno priznanje kulturnim stvaraocima ovog grada i Republike Srpske koji su pokazali da imaju znanje, volju, ali, prije svega, istrajnost i upornost da održe festival kome dodatno daje na značaju to što je nastao u ratu - istakla je Đakovićeva.

Ona je navela da forma malih scena i monodrame predstavlja jedan od najzahtjevnijih oblika umjetničkog izražavanja, te da je tokom proteklih godina odigrano više od 100 predstava i da su tu trag ostavila velika umjetnička imena i doajeni srpskog glumišta.

- Festival je važna pozorišna manifestacija koja predstavlja društvenu kariku razvoja grada, Republike Srpske i zato zaslužuje pažnju svih. Uvjerena sam da će Ministarstvo koje u kontinuitetu podržava ovaj festival imati razumijevanja i ubuduće - naglasila je Đakovićeva.

Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo Istočno Sarajevo kao sredinu u kojoj treba razvijati pozorišni život i podsjetila da je Vlada Srpske izdvojila 2.000.000 KM za završetak zgrade pozorišta.

Đakovićeva je izrazila nadu da će sljedeći festival biti otvoren pod krovom novog pozorišta.

Direktor Festivala Mladen Јanković rekao je da je u zvaničnom takmičarskom programu pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

- Ove godine otišli smo korak naprijed i prvi put na festivalu učestvuje pozorište koje dolazi van granica bivše Јugoslavije. To je Akademsko dramsko pozoriše iz ruskog grada Vladimir koje će izvesti monodramu "Hamletovi snovi" litvanskog reditelja Linasa Zaikauskasa - naveo je Јanković.

Јanković je istakao da je Festival otvorilo Kruševačko pozorište predstavom Јovana Sterije Popovića "Ženidba i udadba," u režiji Bojana Veljovića.

Načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža Ljubiša Ćosić i Marinko Božović saglasni su da je festival koji postoji 23 godine vrijedan pažnje, te izrazili nadu da će se u novom pozorištu okupljati svi zaljubljenici pozorišne djelatnosti koji će raditi u boljim uslovima i kontinuitetu, a publika uživati u nastupima najpoznatijih pozorišta i najzahtjevnijih dramskih predstava.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsjednik Organizacionog odbora Festivala Nenad Vuković rekao je da je ova manifestacija prevazišla lokalni karakter i da zaslužuje da bude na mjestu republičkih značajnih događaja iz oblasti kulture.

Osim predstave Kruševačkog pozorišta, večeras je organizovana i izložba portreta pod nazivom "U dijalogu", čiji su autori Danijela Novaković i Slavko Tuševljak.

Posljednjeg dana Festivala, u subotu, 8. decembra u 19.00 časova glumac Stojan Matavulj trebalo bi da izvede monodramu "Komušanje mozga", koju je i režirao, a glumci "Јugoarta" odigraće predstavu "Hor bečkih dečaka" u režiji Irfana Mensura.

Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo biće zatvoren uručenjem nagrada za najbolju glumicu, glumca, monodramu i predstavu.

Selektor Festivala je dramski umjetnik Ljubo Božović, a žiri čine reditelj Božidar Đurović, predsjednik, i članovi reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno- umjetničke djelatnosti Srna fest, a Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, da bi potom izašao iz okvira prvog festivala, tako da su osim monodrama uvrštene i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu - pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.