latinica  ћирилица
05/12/2018 |  10:18 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

Klasić: Јugoslavija, zemlja koja je mnogima bila uzor

Јugoslavija je, bez obzira na različita iskustva, bila uzor mnogim drugim državama, ističe hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.
Hrvoje Klasić - Foto: Screenshot
Hrvoje KlasićFoto: Screenshot

Većina stanovnika socijalističke Јugoslavije dostigla je životni standard kakav njihovi očevi i djedovi nisu mogli sanjati.

Pripadnici naroda koji su stvorili Јugoslaviju, bez obzira na etničko porijeklo ili imovinski status, mogli su mnogo lakše dobiti posao i riješiti stambeno pitanje, besplatno školovati djecu i liječiti se u odličnim zdravstvenim ustanovama.

Oni su živjeli u državi koja je bila sportska velesila, u kojoj su umjetnici slobodno stvarali vrhunska djela, u kojoj su nastali filmovi koji su i danas među najgledanijim i pjesme koje su i danas među najslušanijim, navodi Klasić.

On napominje da je Јugoslavija zbog svoje dobro osmišljene i originalne spoljne politike bila nezaobilazni faktor u međunarodnim odnosima, pa su je, kao uzora, posmatrali građani brojnih evropskih i svjetskih zemalja.

Klasić ističe da pravo na sjećanje na život u Јugoslaviji moraju imati svi - i politički zatvorenici i ostali koji su mislili drugačije, ali i milioni onih kojima je upravo ta vlast omogućila bolji život.

Prema njegovim riječima, nekima se život nakon raspada Јugoslavije značajno poboljšao, pa su u novim okolnostima, preko noći, od običnih šofera postali milioneri, prenose hrvatski portali.

Јugoslovenska istorija nisu samo nepravilnosti i greške, ma koliko one brojne i ponekad drastične bile, ocjenjuje Klasić.