latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:45 ⇒ 06/12/2018 | 09:03 | Autor: SRNA

Mađarska šalje još 60 vojnika na KiM

Mađarska će poslati još najmanje 60 vojnika na Kosovo i Metohiju do sljedećeg ljeta, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

On je novinarima u Briselu rekao da je Mađarska potvrdila ranije obećanje generalnom sekretaru NATO-a Јensu Stoltenbergu, prema kojem je Budimpešta ponudila da poveća svoje vojno prisustvo na Kosmetu i u Avganistanu, nakon isteka misije UN na Kipru.

Sijarto je saopštio da je Mađarska spremna da nastavi sa svojom ulogom u poboljšanju stabilnosti Kosova i Metohije, gdje se već nalazi 398 mađarskih vojnika.

Mađarski ministar najavio je da će se Mađarska kandidovati za komandnu poziciju Kfora na Kosovu i Metohiji nakon što naredne godine istekne mandat italijanskom komandantu.

Šef mađarske diplomatije podsjetio je da je Alijansa donijela odluku da odobri prvi godišnji nacionalni program BiH u okviru Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u /MAP/.

Sijarto je istakao da je i za Mađarsku važna stabilnost u BiH, s obzirom na blizinu ove zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici mađarske Vlade.

"Zbog toga Mađarska podržava poziv da se BiH omogući prvi godišnji nacionalni program, što je prvi korak ka pristupanju te zemlje Alijansi", dodao je Sijarto.

Govoreći o Makedoniji, Sijarto je naveo da je Mađarska odavno trebala da postane članica NATO-a, te izrazio uvjerenje da će se to dogoditi čim se završi proces oko promjena imena.

Sijarto je naglasio da je istorija pokazala da kada na zapadnom Balkanu postoje neriješena pitanja, to obično to dovodi do velikih problema i dodao da tako nešto treba izbjeći.

"Bilo bi bolje izbjeći to, a najbolji način za to je ubrzanje procesa integracije", zaključio je Sijarto.