latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:05 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

NATO protiv formiranja "vojske Kosova"

Studenti u Kosovskoj Mitrovici i danas su protestovali protiv odluke Prištine o uvođenju stoodstotnih taksi na robu iz Srbije i BiH. U Briselu je Јens Stoltenberg kritikovao namjeru Kosova da bezbjednosne snage transformiše u vojsku, jer je to suprotno preporukama članica NATO. Na medijske navode da im Amerikanci šalju oružje, premijerka Srbije odgovorila je apelom članicama Savjeta bezbjednosti da to spriječe.

Povodom najave prištinskih vlasti da će vojska samoproglašenog Kosova biti formirana 14. decembra, premijerka Ana Brnabić nada se da Beograd neće morati da upotrijebi vojsku da zaštiti Srbe na sjeveru Kosmeta.

"Nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Mi ne možemo da gledamo kako neko vrši novo etničko čišćenje, ne možemo da gledamo nove Oluje, iako Edi Rama na njih poziva", kaže Brnabićeva.

Priština ima prećutnu podršku Vašingtona za formiranje ministarstva odbrane i kosovskih bezbjednosnih snaga, što je udar na pregovarački proces, ocjenjuje analitičar Aleksandar Radić.

"Do sad su Albanci obazrivo poslali svoje policijske snage za provokacije i to im je uspješno išlo od ruke, naprave ograničenu provokaciju, uđu negdje, pokažu puške i onda imamo tri dana medijske histerije u Srbiji zbog takvih poteza. Do sada im se pokazivanje sile pokazalo unosno kao medijska operacija, a ne kao vojna operacija", ističe Radić.

Za formiranje vojske potrebni su promjena ustava i glasovi srpskih poslanika.

"Onda idu na taj maneravar da usvajanjem tri nova zakona izvrše transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga, da zadrže tu formaciju pod istim nazivom, a da što se tiče strukture, naoružanja i zadataka koje imaju pretvore u klasičnu vojnu organizaciju", rekao je Milovan Drecun, predsjednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Najveću cijenu i u ovom, i u slučaju uvođenja taksi, kojima Srbija mjesečno gubi 42 miliona evram, plaćaju Srbi na Kosmetu. O tome je premijerka Brnabić obavijestila CEFTA sekretarijat i Evropsku uniju.