latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:10 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

PIK: Usvojiti akte u vezi s formiranje Doma naroda FBiH

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH apelovao je da politički lideri usvoje akte u vezi sa formiranjem Doma naroda Federacije BiH, bez daljih odgađanja riješe izborni zastoj u Mostaru gdje je građanima više od 10 godina uskraćeno pravo da biraju lokalne predstavnike, te sprovedu odluku u predmetu "Sejdić-Finci" i slične odluke Evropskog suda za ljudska prava.
Sjednica PIK-a (Arhiv) - Foto: SRNA
Sjednica PIK-a (Arhiv)Foto: SRNA

U kominikeu, objavljenom nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu političkih direktora Upravnog odbora PIK-a, navedeno je da bi politički lideri trebalo da se suzdrže od preduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi dodatno otežali sporovođenje ovih odluka, saopšteno je iz OHR-a.

Upravni odbor PIK-a, u kominikeu kojem se nije pridružila ruska delegacija jer je nezadovoljna zbog tendencioznih i pristrasnih ocjena o političkoj situaciji u BiH, pozvao je političke i institucionalne lidere na svim nivoima vlasti da se odmah uključe u konstruktivan dijalog, u duhu kompromisa, i omoguće pravovremeno formiranje funkcionalnih zakonodavnih i izvršnih organa, kao i da se suzdrže od blokiranja ili opstruisanja sprovođenja izbornih rezultata zbog uskostranačkih interesa.

Od političkih lidera u BiH PIK očekuje da ne pribjegavaju neodgovornoj retorici koja vodi ka podjelama, već da djeluju u pravcu dijaloga i saradnje, postizanja stabilnosti i napretka preduzimanjem konkretnih mjera, te pomirenja u BiH, između ostalog, zajedničkim prisustvovanjem komemoracijama.

Savjet za sprovođenje mira traži da politički lideri u BiH prioritetno pristupe usvajanju budžeta za iduću godinu u zakonski predviđenim rokovima, da da bi institucije vlasti nastavile nesmetan rad.

Političari u BiH pozvani su da dostave preostale odgovore na pitanja iz Upitnika, čime bi Evropskoj komisiji bilo omogućeno da donese procjenu spremnosti BiH da napreduje na putu ka integracijama u EU i da pravovremeno pripremi svoje mišljenje.

"Mišljenje Komisije će predstavljati sveobuhvatnu mapu puta za buduće reforme u BiH usmjerene prema EU, u kojoj će posebna pažnja biti posvećena dobrom upravljanju, vladavini prava, borbi protiv korupcije, naporima na znatnom povećanju procesuiranja slučajeva korupcije, te reformi javne uprave. Na osnovu toga će zemlje članice EU donijeti odluku o sljedećim koracima BiH u integraciji u EU, u skladu sa težnjama građana BiH", ističe se u kominikeu PIK-a.

Savjet za sprovođenje mira očekuje da nosioci vlasti u BiH podržavaju vladavinu prava na svim nivoima vlasti, posebno jačanjem institucija nadležnih za borbu protiv korupcije, sprečavanje i borbu protiv terorizma, kao i da se suzdrže od osporavanja pravosudnih institucija na nivou BiH i entitetskom nivou i sprovode njihove odluke.

"Oni bi trebalo da se fokusiraju i na donošenje hitnih i konkretnih socio-ekonomskih i drugih reformi radi poboljšanja kvaliteta života građana, rješavanjem nezaposlenosti, jačanjem poslovnog okruženja i restrukturisanjem državnih preduzeća, te poboljšanjem javnih usluga", navodi se u kominikeu.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a pozvali su novoimenovane članove Predsjedništva BiH da preduzmu sve napore u ime BiH da zaštite interese i ravnopravnost svih građana i daju doprinos reformskom putu BiH.

U kominikeu se ističe da "Upravni odbor PIK-a izražava žaljenje zbog odluke jednog člana Predsjedništva BiH da napusti sastanak prije nego što su razgovori počeli".

Upravni odbor PIK-a pozvao je članove Predsjedništva da pokažu jedinstvo, da rade zajedno i poštuju zakone ove zemlje, uključujući i Zakon o zastavi.

Očekuje se intenziviranje napora na poboljšanju kredibiliteta i transparentnosti izbornog procesa bez daljeg odgađanja, kao i prihvatanje preporuka sa prethodnih izbora, posebno tako što će biti riješeni problemi u vezi sa biračkim odborima, tačnost Centralnog biračkog spiska, brojanje glasačkih listića, jednak pristup medijima, netransparentno finansiranje stranaka, te zloupotreba javnih i drugih resursa.

PIK je izrazio žaljenje zbog činjenice da je preuranjena predizborna kampanja, koja je produbljivala podjele, zaustavila napredak u provođenju socio-ekonomskih reformi, zatrovala političku atmosferu i onemogućila da pregovorima budu nađena rješenja za prevazilaženje praznine u Izbornom zakonu koja se odnosi na Dom naroda FBiH.

PIK je konstatovao da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u, koja je predvodila Međunarodnu posmatračku misiju na izborima u BiH, okarakterisala izbore u BiH kao "istinski konkurentne", te primio k znanju zabrinutost i misije i lokalnih nevladinih organizacija u vezi sa brojnim nepravilnostima zabilježenim širom zemlje tokom izbornog procesa.

Savjet za sprovođenje mira traži da vlasti u BiH obezbijede slobodu i nezavisnost medija, te podrže profesionalne i odgovorne medije, između ostalog i obezbjeđenjem stabilnih i nezavisnih izvora finansiranja za javne RTV emitere.

Upravni odbor PIK-a osuđuje prijetnje nezaisnosti medija, uključujući zastrašivanje i fizičke napade na novinare, osudivši i pokušaje pojedinih medija i političara da iskrive činjenice i utiču na rad Centralne izborne komisije, čija je nezavisnost od suštinskog značaja za sprovođenje slobodnih i fer izbora i sprovođenje izbornih rezultata.

PIK izražava stav da puna saradnja sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove uključuje i poštovanje presuda koje su donijeli Haški tribunal i ovaj mehanizam, te Upravni odbor "osuđuje zaključak koji je 14. avgusta donijela Narodna skupština Republike Srpske o izvještaju Komisije za Srebrenicu Vlade Republike Srpske".

Pozdravljene su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH usvojene u parlamentu BiH u vezi sa sposobnošću zemlje da se bori protiv korupcije, terorizma i organizovanog kriminala. Navedeno je da je to pokazalo da kompromis i dijalog među političkim akterima mogu dovesti do konkretnih pozitivnih rezultata.

Upravni odbor PIK-a podsjetio je sve strane na obavezu potpunog poštovanja Mirovnog sporazuma, svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika, pri čemu je još jednom potvrđeno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Mirovnog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te se moraju primjenjivati.

Savjet za sprovođenje mira još jednom je potvrdio punu podršku visokom predstavniku u obezbjeđenju punog poštovanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je napomenuo da međunarodna zajednica i dalje zadržava neophodne instrumente za obezbjeđenje sprovođenja Mirovnog sporazuma, naglašavajući potrebu za punu primjenu programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

Upravni odbor PIK-a sljedeći sastanak bi trebalo da održi u Sarajevu u junu.

Ruska strana nije se pridružila kominikeu nakon sastanka političkih direktora zemalja članica PIK-a u Sarajevu, jer ne prihvata tendenciozne procjene situacije u BiH, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.