latinica  ћирилица
05/12/2018 |  19:53 ⇒ 06/12/2018 | 08:00 | Autor: RTRS

BiH dobila zeleno svjetlo za NATO; Srpska vojno neutralna

BiH je dobila zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Dok u Sarajevu aktiviranje MAP-a predstavljaju kao korak ka Alijansi, iz Republike Srpske podsjećaju na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Iz NATO samo kratko poručuju da je sada sve na BiH.

Prema Akcionom planu, BiH bi trebalo da pripremi Godišnji nacionalni program, koji će predstaviti NATO. Alijansa bi, godinu nakon prijema plana, procijeniila napredak ka članstvu.

NATO očekuje da BiH provede reforme u oblasti odbrane i bezbjednosti, ekonomije, pravosuđa, rješavanju korupcije i obavještajnom sektoru.

"Spremni smo prihvatiti prvi Godišnji nacionalni program BiH. Očekujemo reforme u oblasti odbrane, ekonomije i politike. Do BiH je da odluči da li će prihvatiti i iskoristiti ovu priliku", kaže Јens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Međutim, u BiH ne misle svi isto o ulasku u NATO, pa je program koji BiH treba da pošalje Alijansi, pod znakom pitanja. Stav Republike Srpske odavno je poznat, ali i ozvaničen u Narodnoj skupštini, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Republika Srpska je donijela odluku o vojnoj neutralnosti i postupak Srba u zajedničkim institucijama mora da bude u okviru odluke NSRS. Isto tako, mi znamo da BiH u cjelini ima sa NATO aranžman koji se zove Partnerstvo za mir i u okviru tog aranžmana mogu da se odvijaju određene saradnje i kontakti, ali taj format saradnje sa NATO imaju i Rusija i Srbija. Prema tome, veoma je važno ovo što se desilo. Ovdje smo sedmicama imali priču `to je riješeno` i `NATO je gotov`. Danas vidimo da nije. Oni kažu da mi trebamo o tome da odlučujemo", rekao je Dodik.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da predstavike Srpske obavezuje Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

"Rezolucija je donesena i mi ćemo se držati slova rezolucije i onoga što ona zahtijeva od nas kao predstavnika naroda. Nama nije u cilju da postavimo bilo kakvu granicu na Drini, pa makar to bila i NATO granica", naglašava Čubrilović.

Republika Srpska pratiće stav Srbije o pitanju članstva u NATO, a najvažnije je da Srpska pokaže jedinstvo i slogu.

"Smatramo da građani Republike Srpske na referendumu treba da iznesu stav o pitanju angažovanja BiH u NATO. To će biti obaveza institucija Republike Srpske", navodi Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ocijenio je aktiviranje MAP-a krupnim korakom, što misle i drugi bošnjački lideri u Sarajevu.

"Naše članstvo u NATO je prvorazredno političko pitanje i nadležnosti institucija države, ne može se entitet svojim odlukama baviti državnim pitanjima", smatra Šefik DŽaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

To u Briselu nisu rekli, već da je BiH tek na početku, i da još nije ni blizu ulaska u NATO.