latinica  ћирилица
06/12/2018 |  12:21 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma PS BiH, potpisane svečane izjave

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su izabrani na opštim izborima u oktobru dali su i potpisali na današnjoj konstitutivnoj sjednici svečanu izjavu.
Parlament BiH - Foto: RTRS
Parlament BiHFoto: RTRS

Prema Poslovniku o radu Predstavničkog doma, poslanici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave koja glasi:

"Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti, poštivati Ustav BiH i u potpunosti sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana".

Ranije, poslanici Predstavničkog doma PS BiH preuzeli su sertifikate o dodjeli mandata.

Klub SDP-a zahtijevao da im se sertifikati ostave na stolovima jer ih nisu htjeli preuzeti od članova CIK-a, protiv kojih su najavili krivičnu prijavu. Poručili su da će certifikate preuzeti naknadno.

Predstavnički dom PS BiH: Poslanici dali svečanu izjavu (Foto. Srna)

Ni dva poslanika PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić nisu preuzeli sertifikate, kao ni poslanik SDS-a Dragan Mektić. Borenović je podsjetio da je PDP podnio nekoliko prigovora, žalbi i primjedbi na izborni proces u BiH, te da nisu dobili nijedan pozitivan odgovor od CIK-a.

Prema njegovim riječima, poslanici PDP-a dolaziće u parlament i svaki put će tražiti da se ispune tri zahtjeva - izmjena Izbornog zakona BiH, "pravda za sve građane" i da javni mediji budu nepristrasni.

Do izbora novog rukovdstva, sjednici predsjedava najstariji poslanik u ovom sazivu Nada Mladina iz SDP-a.

U nastavku sjednice, poslanici bi trebalo da izaberu rukovodstvo Predstavničkog doma i članove komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predloženi su Borjana Krištu (HDZ), Nebojša Radmanović (SNSD), Denis Zvizdić (SDA) i Nermin Nikšić (SDP).

HDZ BiH za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH predložio je Bojanu krišto. Prvi zamjenik Denis Zvizdic drugi Nebojsa Radmanovic, ali je i Sdp BiH predlozio Nermina Nikzica. Pauzu trazio SNSD 30 min.