latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:51 | Autor: SRNA

Merkelova odlazi sa čela CDU, umjesto nje Karenbauerova ili Merc

Nastavak politike Angele Merkel sa drugim kancelarom ili povratak simbola starog njemačkog konzervativizma - to je izbor koji će morati da naprave učesnici stranačke konvencije Hrišćansko-demokratske unije /CDU/, koja se održava u Hamburgu.
Angela Merkel - Foto: AFP
Angela MerkelFoto: AFP

Angela Merkel odlazi, a mogla bi je naslijediti Anegret Kramp Karenbauer, kojoj je Merkelova višegodišnji politički mentor, ili Fridrih Merc, nekadašnji predsjednik demohrišćanskog poslaničkog kluba i veliki protivnik politike Merkelove.

Izgledalo je da će Karenbauerova zamijeniti Merkelovu, sve dok se, iznenada, politički nije reaktivirao Merc, i to istog dana kada je Merkelova najavila da odlazi sa čela stranke nakon 18 godina.

Merc je kandidat onih koji su se umorili od politike Angele Merkel, koja ih previše podsjeća na socijaldemokratiju, a takvih nije malo u CDU.

Politički analitičari podsjećaju da je Merc simbol izrazitog konzervativizma, te da je svojevremeno glasao protiv toga da se silovanje u braku tretira kao i svako drugo silovanje.

Merc je, u međuvremenu, vrijeme izvan politike provodio na čelu nekih spornih imovinskih fondova poput "Blekroka", koji je u Njemačkoj na lošem glasu zbog navodne agresivne poslovne politike.

Svoj odnos prema finansijama nedavno je u jednom intervjuu potkrijepio izjavom da on, kao neko sa milionskom zaradom, pripada "višoj srednjoj klasi".

Uprkos svemu tome, Merc ima šanse da postane nasljednik Merkelove - i kao lider partije i kao kancelar.

Treći kandidat za čelnika stranke mogao bi biti i jedan od mlađih konzervativnih "jastrebova" CDU-a Јens Špan.

Špan, koji je i ministar zdravlja, ipak, prema svim pokazateljima, nema nikakvih izgleda pored Karenbauerove i Merca.

Stranačka konvencija CDU-a traje od četvrtka do subote, a u petak veče biće biran novi stranački lider.

Ukoliko Merc pobijedi, prognoziraju politički analitičari, Merkelova neće uspjeti da dovede do kraja ovaj kancelarski mandat, jer će on zatražiti da uđe u Vladu, i to na njeno mjesto, prenose portali.