latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:51 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Zaposleni u Bolnici "Srbija" odgodili štrajk za 30. decembar

Zaposleni u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu odgodili su najavljeni štrajk jer su poslodavac i osnivač djelimično izvršili svoje obaveze, te najavili njegovo održavanje za 30. decembar ako do tada ne budu ispoštovane preostale obaveze, saopšteno je iz Štrajkačkog odbora.
Bolnica Srbija - Foto: RTRS
Bolnica SrbijaFoto: RTRS

"Riječ je o isplati svih dogovorenih plata, neisplaćenih naknada radnicima hronološkim redom po datumu nastanka do iznosa 300.000 KM i o tome da do 31. decembra 2019. godine budu izmirene sve obaveze prema radnicima nastale u prethodnom periodu po osnovu naknada nevezanih za plate i doprinose", navedeno je u saopštenju.

Među obaveze spada neto plata za novembar, te da sa novom vladom Republike Srpske do 15. februara 2019. godine budu započeti razgovori o rješavanju uplate svih neuplaćenih doprinosa.

U saopštenju je istaknuto da, u skladu sa tom odlukom, Štrajkački odbor ima obavezu da sa poslodavcem redovno prati sprovođenje svih dogovorenih odredaba utvrđenih sporazumom.

Sindikat doktora medicine bolnice Istočno Sarajevo održao je 15. novembra prvi štrajk upozorenja na kojem su zaposleni zahtijevali isplatu plata za avgust, septembar i oktobar.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić postigao je 3. decembra dogovor sa predstavnicima sindikata i rukovodstva Bolnice "Srbija" o načinu isplate zaostalih plata, doprinosa i obaveza po drugim osnovama.