latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:23 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Borjana Krišto predsjedavajuća PD PS BiH

Za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova parlamentaraca izabrana je Borjana Krišto iz HDZ-a.

Za izbor Borjane Krišto na mjesto predsjedavajuće glasalo je 26 poslanika, protiv je bilo osam, dok je sedam poslanika bilo suzdržano.

Parlamentarci su sa 23 glasa za, 17 protiv i dva suzdržana podržali Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić dobio je 17 glasova za, 16 parlamentaraca je bilo protiv njegov izbora, dok je devet bilo suzdržanih.

Izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg obilježila je rasprava zastupnika SBB-a Damira Arnauta i zastupnice SDA Alme Čolo u vezi s kršenjem Poslovnika o radu predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Čolo je tvrdila da za Nikšića ne treba glasati u drugom krugu s obzirom na to da je Zvizdić dobio opštu većinu, ali i jednu trećinu glasova iz oba entiteta.

Zbog nejasnoća vezanih za to treba li se glasati u drugom krugu za Nikšića data je pauza od 15 minuta nakon koje su poslanici glasali i o izboru Nebojše Radmanovića za drugog zamjenika predsjedavajućeg.

Radmanović je sa 24 glasa za, 13 protiv i tri uzdržana izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg PD PS BiH.

IZABRANA KOMISIЈA ZA IZBOR SAVЈETA MINISTARA

Poslanici Staša Košarac iz SNSD-a, Јakov Galić iz Socijalističke partije, Nenad Nešić iz DNS-a, Dragan Mektić iz SDS-a i Branislav Borenović iz PDP-a izabrani su za članove Komisije za izbor Savjeta ministara.

Na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma PD SP BiH u ovu komisiju izabrani su i Predrag Kožul iz HDZ-a, Halid Genjac iz SDA, DŽenan DŽonlagić iz Demokrartske fronte, Saša Magazinović iz SDP-a, Predrag Kojović iz Naše stranke, Edita Đapo iz SBB-a, Aida Baručija iz Nezavisnog bloka, Mirsad Kukić iz Pokreta demokratske akcije i Јasmin Emrić iz A-SDA.

Predsjedavajuća doma Borjana Krišto obavijestila je poslanike na obavezu da u roku od sedam dana od konstituisanja Predstavničkog doma treba da budu formirani Klubovi poslanika.

Izborom Komisije za izbor Savjeta ministara okončana je konstituivna sjednica Predstavničkog doma.