latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:32 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Nova Vlada u mandat kreće sa novim ministarstvima

Nova Vlada Republike Srpske u mandat kreće sa novim ministarstvima. Iako ih je u zbiru i dalje 16, nova su tri. Posebna sjednica Narodne skuštine završena je usvajanjem Zakona o republičkoj upravi, što je prema riječima mandatara, bio glavni preduslov za sastav Vlade.

Usvajanjem Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku okončana je prva posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, ali je stvorena i polazna osnova za formiranje nove Vlade prilagođene savremenim kretanjima, sa fokusom na privredu i nove tehnologije.

- Predložena izmjena u nadležnostima poslova ministarstava i drugih republičkih organa uprave pozitivno će uticati na efikasnost obavljanja poslova javne uprave stvaranjem funkcionalnije organizacije Vlade Republike Srpske - poručila je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Ministarstvo industrije energetike i rudarstva praktično se cijepa na Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo energetike i rudarstva. Ministarstvo nauke i tehnologije postaje Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju postaje Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Umjesto Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, formira se Sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Iz fotelje poslanika, smisao ovakvih izmjena objasnio je mandatar za sastav nove Vlade. Radovan Višković kaže da su nova ministarstva potrebna za sprovođenje mjera koje će navesti u ekspozeu.

- Ovo nije politikanstvo. Ovo nije šminka. Ne znam i ne želim građanima Republike Srpske da dajem lažnu nadu. Ne znam koliko ću uspjeti da uradim od ovoga, ali ću uložiti sve svoje moralne i stučne, i sve druge kvalitete da uradim što je moguće više - poručio je Višković.

Prema riječima mandatara, pitanje demografije isuviševe je ozbiljno, te će se njime baviti kompletna Vlada, a ono će biti i poseban dio njegovog ekspozea. Na optužbe da je namjera svega samo podjela ministarskih fotelja, Višković odgovara:

- Tražiću rad i odgovornost. Neki su to već osjetili i ovih dana, a još nisam ni premijer. Neću vam reći i ne mogu vam reći, ali sam zgrožen na postupke pojedinaca u nekim sferama i samo da im poručim da znaju da u buduće te stvari neće moći raditi - dodao je Višković.

Stručnost i znanje, najavio je on, biće moto nove Vlade Srpske. Njeno formiranje slijedi odmah nakon transformacije. Prema procjenama, to bi trebalo da se desi već naredne sedmice.