latinica  ћирилица
07/12/2018 |  10:33 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Azerbejdžan čvrsto pri stavu o nepriznanju samoproglašenog Kosova

Azerbejdžan čvrsto ostaje pri stavu da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahin Mustafajev na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Aleksandar Vučić sa  Šahinom Mustafajevom (Foto:Tanjug) -
Aleksandar Vučić sa Šahinom Mustafajevom (Foto:Tanjug)

Predsjednik Srbije izrazio je veliku zahvalnost državnom vrhu Azerbejdžana za kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama, protivljenjem prijemu takozvanog Kosova u njihovo članstvo, o čemu svjedoči i glasanje u Interpolu, saopšteno je iz Službe predsjednika Srbije za medije.

Dvojica sagovornika istakla su značaj Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, čije se peto zasjedanje održava u Beogradu, jer ona može da utiče na strukturu ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, čiji obim za sada ne odgovara mogućnostima i ne prati političke odnose koji su dostigli nivo strateškog partnerstva, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio da su se kompanije iz Azerbejdžana pokazale kao pouzdani partneri i da su dobrodošle da i dalje učestvuju u projektima u Srbiji, posebno u oblasti infrastrukture.

Na sastanku je konstatovano da značajni potencijali za saradnju postoje i u poljoprivredi, energetskom sektoru i turizmu, s posebnim naglaskom na eventualna ulaganja azerbejdžanskih investitora u turističke potencijale Srbije, poput banja.

Razmatrana je i mogućnost uvođenja direktne avionske linije između Beograda i Bakua, dodaje se u saopštenju.