latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:54 | Autor: SRNA

Linta: Hapšenje sa ciljem iseljavanja Srba iz Hrvatske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da hapšenje pet lica srpske nacionalnosti u Vukovaru, zbog sumnji za ratni zločin, predstavlja nastavak proizvodnje straha i maltretiranja Srba s ciljem da se što više iseljavaju iz Hrvatske.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

"Јasno je da su hapšenja petoro Srba posljedica pritiska i kampanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i raznih veteranskih udruženja i stranaka desnice na aktuelnu vlast", naveo je Linta u saopštenju.

On je naglasio da je "apsolutna neistina da hrvatska policija svoj posao radi profesionalno, kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković nakon hapšenja vukovarskih Srba".

Linta smatra da je dugi niz godina na djelu politička zloupotreba hrvatske policije koja za ratne zločine hapsi samo Srbe, i to, kako je istakao, najčešće bez ikakvih dokaza.

On je podsjetio i da je prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

Prema njegovim riječima, za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen, a kamoli osuđen.

"U Hrvatskoj se slave i slobodno šetaju lica koja su naredila ili organizovala ili počinila ratne zločine protiv Srba", naveo je on.

Linta je još jednom pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istrage protiv pripadnika hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija koji su odgovorni za brutalne zločine protiv srpskih civila u Vukovaru prije i tokom oružanih sukoba.

"U slučaju da nisu dostupni da daju izjave, Tužilaštvo za ratne zločine treba da protiv navedenih lica raspiše potjernice", istakao je on.