latinica  ћирилица
07/12/2018 |  12:32 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Đurić: Propada pokušaj Prištine da nametne svoje viđenje statusa Kosmeta

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da povlačenje priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova od Madagaskara pokazuje da propada pokušaj Prištine da bez dogovora sa Beogradom nameće Srbiji i svijetu svoje viđenje statusa Kosmeta.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

"Borba koju pokazuje srpska strana, predsednik /Srbije Aleksandar/ Vučić i srpska diplomatija, /ministar spoljnih poslova Ivica/ Dačić, rezultirali su time da smo u prethodnom periodu imali sada već i više od deset povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Đurić za Radio Beograd.

On je istakao da je ultimativni cilj zvaničnog Beograda da se na kompromisan način, kroz dijalog, dođe do rješenja u interesu svih strana.

Đurić je napomenuo da se kroz nasilje kojem ovih dana pribjegava Priština uvođenjem jednostranih taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova povukli su ranije i Unija Komora, Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto i Solomonska ostrva.