latinica  ћирилица
07/12/2018 |  13:26 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Otkriveno 4.426 ilegalnih migranata, većina muškarci bez dokumenata (FOTO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviće da pruža maksimalnu pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnog prelaska i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata, kojih su ove godine pripadnici MUP-a pronašli 4.426, najviše na području Policijske uprave Bijeljina, saopšteno je iz MUP-a.
Sjednica Koordinacionog tjela za praćenje kretanja ilegalnih migranata (Foto: MUP Srpske) -
Sjednica Koordinacionog tjela za praćenje kretanja ilegalnih migranata (Foto: MUP Srpske)

U 90 odsto slučajeva pronađeni ilegalni migranti u Srpskoj bili su bez ličnih identifikacionih dokumenata i oko 95 odsto su muškarci.

Za deset mjeseci MUP Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnio 35 izvještaja protiv 45 lica zbog osnova sumnje da su počinili 37 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, od čega je jedno organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudima, saopšteno je iz MUP-a nakon sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata Republike Srpske.

Na četvrtoj sjednici Koordinacionog tijela zaključeno je da MUP i u narednom periodu neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora, te je u tom cilju intenziviran rad na području svih policijskih uprava.

"U saradnji sa lokalnim zajednicama i građanima radi se na pronalasku i otkrivanju ilegalnih migranata", istaknuto je u saopštenju.

Sjednica Koordinacionog tjela za praćenje kretanja ilegalnih migranata (Foto: MUP Srpske)

Prema podacima MUP-a, u Bijeljini je otkriveno 1.653 ilegalnih migranata ili 37,35 odsto, zatim u Banjaluci 540 ili 12,20 odsto, u Zvorniku 489 ili 11 odsto, u Foči 372 ili 8,4 odsto, u Prijedoru 362 ili 8,2 odsto, u Istočnom Sarajevu 309 ili sedam odsto, u Trebinju 286 ili 6,5 odsto u Gradiški 214 ili 4,8 odsto, u Doboju 116 ili 2,6 dsto, te u Mrkonjić Gradu 85 ili 1,9 odsto.

Koordinaciono tijelo je zaključilo da će MUP nastaviti rad na otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela krijumčarenje ljudi.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske iniciraće sastanak sa predstavnicima tužilaštava radi efikasnijeg procesuiranja migranata u slučajevima kada su izvršioci krivičnih djela", zaključilo je Koordinaciono tijelo.

U Republici Srpskoj su evidentirana dva krivična djela koja su počinili migranata, i to 21. novembra u mjestu Čatrnja kod Gradiške migrant iz Iraka /33/ izvršio je iznudu nad dva migranta iz Irana. Izvršilac je lišen slobode i predat Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. Protiv njega je podnesen izvještaj tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu iznuda.

Drugi slučaj je počinjen 2. decembra u mjestu Poljavnice u opštini Novi Grad, gdje su državljanin Egipta i državljanin Alžira izvršili tešku krađu na način da su razbili staklo na prozoru privatne kuće i provalili u kuću. Policijski službenici su ih zatekli na licu mjesta i lišili slobode. Protiv izvršilaca će tužilaštvu biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

MUP Srpske je posjetio da je ove godine evidentirao i jedno krivično djela na štetu migranata, i to 5. novembra u Foči gdje su dva nepoznata lica izvršila razbojništvo nad dva državljanina Sirije i tom prilikom su otuđili 2.000 evra i tri mobilna telefona. Tužilaštvu je podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.