latinica  ћирилица
07/12/2018 |  14:52 ⇒ 15:04 | Autor: SRNA

Vukovar: Dvojica od petorice Srba u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina

Dvojica od petorice Srba, uhapšenih u Vukovaru pod sumnjom da su počinili ratni zločin, zadržana su u pritvoru, saznaje Srna.
Vukovar - Foto: RTRS
VukovarFoto: RTRS

U pritvoru su zadržani Srbi čiji su inicijali M.I. i V.V, od kojih je jedan osumnjičen za zlostavljanje dva zarobljena civila, a drugi za silovanje žene prije 27 godina.

Direktor Informaciono dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je sumnju u istinitost optužbi, navodeći da ono za šta su, prema navodima hrvatskih i srpskih medija, oni osumnjičeni, može biti naknadno konstruisano.

Štrbac je rekao Srni da je naglo povećan broj optužnica protiv Srba poslije izjava vukovarskih zvaničnika protiv hrvatskih državnih organa, koji prema njihovom mišljenju "sporo procesuiraju počinioce ratnih zločina protiv Hrvata".

On je primijetio i da je, prema izvještajima medijima, riječ o osobama koje su radile u Zajedničkom vijeću opština i u gradskoj upravi Vukovara i bile pred očima javnosti, "pa je neobično da se optužbe pojave tek sada".

"Strašno je silovati nekoga. Bio sam rigorozan sudija prema tim zločinima. Ovdje, međutim, baca sjenku upravo to što se nakon 27 godina sjetila neka žena da je silovana, a ovi ljudi sve vrijeme žive tamo i obavljaju funkcije svakodnevno", rekao je Štrbac.

On je naveo da su mu predstavnici Srba u Vukovaru prenijeli da među srpskim stanovništvom vlada nespokoj jer smatraju da je riječ o iskonstruisanim prijavama i lažnim svjedocima, kakve se mogu iskonstruisati i upotrijebiti protiv bilo koga.

Štrbac je rekao da se pod pritiskom "polumilionske grupacije" hrvatskih veterana na vlast u Hrvatskoj, skoro svakodnevno podižu optužnice, pri čemu samo u oktobru čak 74 protiv Srba i pripadnika bivše ЈNA.

Prema njegovim riječima, njima se stavlja na teret sve što se desilo od 1991. do 1995. godine, pa i nestanak stvari, ako su oštećeni Hrvati.

"Za to vrijeme se hrvatski zločinci šetaju Vukovarom i njima se ništa ne dešava. Јedan od najgrlatijih je Tomislav Јosić, koji vodi udruženje za `odbranu Vukovara" od ćirilice", naglasio je Štrbac.

On je podsjetio da je Јosić, nakon što je ЈNA oslobodila Vukovar, izveden pred Vojni sud u Srbiji, gdje je zajedno sa još 14 "zengi" osuđen u dva predmeta, za ubistvo više od 20 srpskih civila na području Vukovara.

Štrbac je dodao da su oni, međutim, razmijenjeni 14. avgusta 1992. godine "u čuvenoj razmjeni tadašnjeg srpskog premijera Milana Panića".

Direktor "Veritasa" je naveo da su hrvatskoj strani predati i spisi iz Vojnog suda, uzeti mimo znanja predsjednika Suda, uz dogovor da se poslije razmjene nastavi sudski proces na drugoj strani.

"Umjesto toga, niko nije bio u zatvoru ni dana, dočekani su u Hrvatskoj kao heroji. Čuveni su snimci gdje ih dočekuje /jedan od osnivača HDZ-a i osuđeni ratni zločinac Branimir/ Glavaš i kaže: `Dignite glave, recite da ste ustaše!`", naglasio je Štrbac.