latinica  ћирилица
21/12/2018 |  14:37 | Autor: SRNA

Od početka godine prijavljen 23.541 ilegalni migrant

Savjet ministara usvojio je danas informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata, u kojoj je navedeno da je Službi za poslove sa strancima od 1. januara do 19. decembra ove godine prijavljen 23.541 ilegalni migrant.
Migranti (arhiv) - Foto: RTRS
Migranti (arhiv)Foto: RTRS

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je namjeru za azil izrazilo 22.177 migranata, a da je zahtjev za azil podnijelo 1.358 migranata, te da je najviše migranata došlo je iz Pakistana /7.735/, Irana /3.639/, Sirije /2.937/, Avganistana /2.770/, Iraka /2.116/.

Navodi se da Ministarstvo bezbjednosti u saradnji sa nadležnim institucijama i agencijama preduzima mjere u skladu sa akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Savjeta ministara, a pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

U informaciji je navedeno da prioritet ostaje jačanje granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata.

Savjet ministara donio je odluku da se iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice 150.000 KM dodijeli Crvenom krstu/križu Grada Mostara za obezbjeđivanje humanitarnih potreba migranata smještenih u Centru za prihvat migranata u Salakovcu.

Za sprovođenje ove odluke zadužena su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.