latinica  ћирилица
25/12/2018 |  12:03 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Zvaničnici sa Ivancovim; Srpska pokazala efikasnost u formiranju vlasti (FOTO)

Republika Srpska prva je u BiH sprovela izborne rezultate, te konstituisanjem Vlade i usvajanjem budžeta i Programa ekonomskih reformi pokazala da se formiranje vlasti može odvijati brzo i efikasno, istakla je danas u Banjaluci predsjednica Srpske Željka Cvijanović tokom razgovora sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.
Ivancov i Cvijanovićeva - Foto: RTRS
Ivancov i CvijanovićevaFoto: RTRS

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, s akcentom na formiranje vlasti nakon proteklih opštih izbora, saopšteno je iz kabineta predsjednice Cvijanović.

Kako je navedeno, Srpska, kao i u prethodnom periodu, prednjači u odnosu na ostale u BiH, te očekuje da će što prije biti pristupljeno procesu formiranja vlasti na svim nivoima u BiH.

Cvijanovićeva je informisala Ivancova o pripremama za obilježavanje Dana Republike - 9. januar, koji će biti obilježen svečano i dostojanstveno pod sloganom "Ponosna i vječna".

Ona je zahvalila Ruskoj Federaciji za odličnu saradnju sa Republikom Srpskom za vrijeme njenog mandata kao predsjednika Vlade, te izrazila uvjerenje da će visok stepen saradnje biti nastavljen.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je tokom razgovora sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim da je Srpska u zakonskom roku prva u BiH formirala sve organe vlasti u skladu sa rezultatima opštih izbora čime je potvrdila stabilnost, funkcionalnost i odgovornost prema građanima.

Čubrilović je na sastanku održanom u Banjaluci naglasio i da je Narodna skupština donijela sve najvažnije akte neophodne za nesmetano funkcionisanje društva.

Ivancov se sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo dinamikom konstituisanja republičke vlasti i usvajanja budžeta i programa ekonomskih reformi, čime Srpska pokazuje efikasnost i institucionalnu stabilnost. Na sastanku Viškovića sa ambasadorom Petrom Ivancovim izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srpske i Rusije, uz ocjenu da postoji kontinuiran i dobar razvoj političkih i ekonomskih odnosa, saopšteno je iz Vlade.

Premijer Srpske zahvalio je Ivancovu na prijateljskom odnosu i principijelnom stavu Rusije prema Srpskoj i BiH, kao i na dosljednom zalaganju na očuvanju principa međunarodnog prava kroz poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Petar Ivancov i Radovan Višković

Petar Ivancov se sastao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sastanak je održan u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Banjaluci.

Dodik je ponovio ruskom ambasadoru Ivancovu da je u Federaciji BiH na sceni opstrukcija formiranja Savjeta ministara dok je Republika Srpska formirala svoju politiku i spremna je da konstituiše organe na nivou BiH, ali bez ikakvih ucjenjivanja vezanih za Odluku o sprovođenju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, koji Republika Srpska ne prihvata.