latinica  ћирилица
26/12/2018 |  17:52 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Sve više stranica na društvenim mrežama koje dobijaju funkciju butika i trgovina

Sve je više stranica na društvenim mrežama koje dobijaju funkciju butika i trgovina, ali ne poštuju iste obaveze kao legalni trgovci. Naručivanjem robe sa ovakvih stranica kupac ne može očekivati fiskalni račun, a samim tim svjesno se odriče svojih zakonom garantovanih prava.

Sjajna, dobro skrojena, luksuzna bunda. Tako barem obećava fotografija objavljena na Fejsbuk profilu. Međutim, kada dostavljač pokuca na vrata, roba u paketu potpuno je drugačija. Takvo iskustvo imala je Banjalučanka koja nije željela pred kameru, ali nam je ustupila bundu koju je putem jedne Fejsbuk stranice platila 140 maraka. Kada se požalila na kvalitet, umjesto da robu zamijeni ili vrati novac, trgovac je blokirao. 

"Obraćaju nam se, ali nije nam jasno da se potrošači odlučuju na takvu vrstu kupovine, a da ne mogu provjeriti o kome se tu radi", rekla je Murisa Marić iz Udruženja građana "Don" iz Prijedora.

Potrošač teško može da očekuje da će trgovac koji se često krije iza lažnog profila uvažiti reklamaciju. U republičkom Inspektoratu kažu – kupac bi trebalo da bude svjestan da nešto nije uredu, ukoliko uz robu trgovac ne izdaje i fiskalni račun.

"Doslovno se izlažete potrošačkom riziku koji je kasnije jako teško dokaziv i jedini način jeste da se obratite policiji, jer je tu riječ o klasičnoj prevari", istakla je portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

Naša ekipa pokušala je da stupi u kontakt da trgovcem koji se krije iz profila o koji se opekla naša gledateljka, ali odgovore nismo dobili. Ipak, poruke koje su na stranici ostavili neki od korisnika pokazuju brojna negativna iskustva.

Takođe, istorija ovog profila pokazuje da su u godinu i po dana četiti puta mijenjali ime. Јer ovdje nije riječ o internet kupovini, već o prevari, a ona se našim zakonima tretira kao krivično djelo. Tako će i u slučaju prevarene Banjalučanke biti sprovedena istraga.

"Nadležna policijska stanica u kojoj građanin stanuje zaprima tu prijavu i postupa tako da se prvo obraća društvenoj mreži na kojoj je objavljen profil, u većini slučajeva to je Fejsbuk i Fejsbuk pomaže. Naravno, morate imati sudski nalog i postupa se. Ro je klasična istraga u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku", naglasila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović.

Јedini dokaz da trgovac posluje legalno i da je kupac baš od njega kupio artikl jeste fiskalni račun. Kupci koji se ipak odluče na kupovinu, ponukani ponudom na društvenim mrežama treba da provjere kakva su iskustva ranijih korisnika. Јer postoje profili koje koriste stvarni trgovci, koji imaju adresu i registrovanu djelatnost, ali i imaginarnih korisnika koji će pokušati da proda robu koja ni ne nalikuje onoj sa fotografije.