latinica  ћирилица
02/01/2019 |  11:23 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Mentoring usluge za drugu šansu

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća /RARS/ nastavlja aktivnosti na uspostavljanju i promovisanju mentoring usluga s ciljem podrške firmama i poboljšanja njihovog razvoja.
Marinko Đukić (Foto: palelive.com) -
Marinko Đukić (Foto: palelive.com)

Ovaj projekat podržava japanska Agencija za međunarodnu saradnju, a mentoring usluge podrazumijevaju da vlasnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju poslovanje preduzeća.

Oni zajedno proučavaju i razloge nekih problema ili smetnji za dalji razvoj firme i pripremaju plan ili projekat razvoja.

Direktor RARS-a Marinko Đukić podsjeća za Srnu da su u prvoj fazi 23 mentora iz Republike Srpske prošla teorijski, a sada se privodi kraju i praktični dio obuke u preduzećima koja su pokazala interesovanje za ovakvom uslugom.

Sa njima su sve vrijeme radili iskusni mentori iz Srbije i Јapana.

"Moram istaći da su preduzeća veoma zadovoljna kvalitetom mentorskih usluga, što znači da kroz ovaj projekat uspostavljamo još jedan dobar mehanizam podrške našim privrednim subjektima. U februaru je planiran drugi javni poziv za obuku nove grupe potencijalnih mentora", najavljuje Đukić.

On napominje da je tokom 2018. godine sproveden veliki broj aktivnosti s ciljem podrške osnivanju, rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj.

Đukić posebno navodi projekat "Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje druge šanse preduzetnicima u Dunavskoj regiji", čiji je jedan od partnera i RARS, a koji se sprovodi od jula 2018. i trajaće do juna 2021. godine.

"Svakodnevna pojava je da neki preduzetnički poduhvat propadne iz mnogih razloga, a uobičajeno je da se preduzetnici koji su jednom doživjeli neuspjeh stigmatizuju i diskriminišu. Strah od posljedica neuspjeha u poslovanju obeshrabruje ih da ponovo pokušaju. Za razliku od nekih razvijenih zemalja, sistemski mehanizam pružanja druge šanse preduzetnicima u Srpskoj još ne postoji", kaže Đukić.

On ukazuje da nema ni posebnih programa podrške u pružanju druge šanse niti je dovoljno razvijena svijest o takvoj potrebi za preduzetnike.

"Dobra okolnost je što imamo zadovoljavajući strateški i zakonski okvir za kreiranje takvog mehanizma, a ciljna grupa u projektu su preduzetnici čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak", navodi Đukić.

On podsjeća da je ukupna vrijednost projekta koji sufinansira EU u Dunavskoj regiji 1.822.550 evra, od čega se 94.750 evra odnosi na RARS.

"Učešće u projektu omogućiće nam i pripremu analize stanja u pružanju druge šanse preduzetnicima u Srpskoj, organizaciju edukacija za preduzetnike sa finansijskim poteškoćama, ali i za donosioce odluka, investitore/finansijske organizacije", napominje Đukić za Srnu.

On ističe da su projektom planirani i događaji u okviru kojih će svoja iskustva prenijeti preduzetnici koji su dobili drugu šansu, ali i oni koji su doživjeli neuspjeh, a nisu ponovo započeli posao.

Đukić očekuje da će Agencija od institucija Republike Srpske, nakon uspješno sprovedene pilot-faze projekta "Akcelerator", čiji je cilj podrška početnicima u poslovanju sa inovantnim idejama, dobiti finansijsku podršku kako bi kontinuirano bili podržavani početnici u poslu.

Projekat sufinansira EU "Dunavskim transnacionalnim programom", a RARS je bio zadužen za uspostavljanje pilot-programa koji obuhvata podršku u vidu obuka, savjetodavne podrške, te korištenja prostora za rad u okviru poslovnog inkubatora.

Tu su i poslovi administrativne i tehničke podrške za korištenje sredstava iz različitih programa finansiranja, mogućnost predstavljanja pred potencijalnim investitorima, te promocija i međunarodno povezivanje.

"Timovi koji su učestvovali u ovom programu bili su iz svih krajeva Srpske, a njihove poslovne ideje pripadaju različitim sektorima, od informacionih tehnologija, proizvodnje hrane, poljoprivrede, mašinske i tekstilne industrije, do turizma i pružanja određenih usluga", navodi Đukić.

Kada je riječ o aktivnostima RARS-a, krajem 2018. godine raspisan je javni poziv za sufinansiranje konsultantskih usluga preduzećima u Srpskoj u okviru projekta mreže konsultanata s ciljem razvoja konsultantskog tržišta u Srpskoj.