latinica  ћирилица
03/01/2019 |  19:43 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Zvornik: Alumina uspješno okončala 2018. godinu

Poslovnu 2018-u godinu, zvornička Alumina uspješno je okončala.

Ostvarena je dobit, realizovano je 97 odsto predviđenog plana, a ostvareni prihodi su oko 300 miliona maraka. Ciljevi u ovoj godini su znatno veći- prvenstveno povećanje obima proizvodnje.

Uvođenje akciza na gorivo uticalo je da dobit Alumine bude manja nego što je očekivano. Bez obzira na to, rukovodstvo kompanije zadovoljno je ostvarenim u 2018-oj, a povećanje obima proizvodnje za 15 odsto, glavni je ovogodišnji cilj.

"Zato što ulazimo u još jednu fazu, odnosno faza percipitiranih hidrata broj dva i treća faza fino precipitiranih hidrata gdje ćemo izaći na nivo nekih 60 hiljada tona precipitiranih hidrata i faktički ćemo poklopiti čitavo evropsko tržište sa tom vrstom proizvoda i ona će nam povući za sobom znatno bolji finansijski rezultat, rekao je Milorad Motika, predsjednik UO kompanije Alumina.

Novi proizvodni pogoni bi trebalo da budu u funkciji do kraja juna ove godine. Povećanje obima proizvodnje, uticaće i na povećanje izvoza i omogućiti nova zapošljavanja mladih.

"Alumina je najvažniji privredni subjekt u Republici Srpskoj. Tržište koje ima Alumina danas nema cijela BiH. Dakle odnos između izvoza i uvoza je najbolji sigurno u BiH i mi prema strateškom planu svake godine idemo na povećanje izvoza i idemo ka finalizaciji", istakao je Mile Matić, član UO kompanije Alumina.

Prošle godine u Alumini su zaposlena nova 152 radnika, a svoje proizvode kompanija izvozi u 44 zemlje svijeta. U kompaniji su uvjereni da će zahvaljujući jasnoj viziji ove godine napraviti važan iskorak i ostvariti znatno veću dobit.