latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:33 | Autor: RTS

Kapital "bježi" iz Velike Britanije zbog Bregzita

Banke i druge finansijske kompanije iznose imovinu vrijednu najmanje 800 milijardi funti (1.000 milijardi dolara) iz Velike Britanije u druge zemlje Evropske unije, prenosi Si-En-En.
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk) -
London (foto: www.huffingtonpost.co.uk)

Mnoge banke su osnovale nove kancelarije u zemljama Evropske unije kako bi sačuvale svoje poslove nakon Bregzita, što znači da moraju da premjeste i znatnu imovinu da bi zadovoljile regulative EU.

Druge kompanije premještaju sredstva kako bi zaštitile klijente od nestabilnosti tržišta i naglih promjena u propisima.

Konsultanti "Ernst end Јanga" navode da cifra od 800 milijardi funti predstavlja oko 10 odsto ukupne aktive bankarskog sektora u Velikoj Britaniji i da je to "konzervativna procjena", jer neke banke još nisu otkrile svoje planove za nepredviđene situacije.

- Brojevi odražavaju samo poteze koji su javno objavljeni. Znamo da iza kulisa firme nastavljaju da se spremaju za mogućnost da do Bregzita dođe bez dogovora - rekao je Omar Ali, šef sektora finansijskih usluga "Ernst end Јanga".

Konsulatantska kompanija "Ernst end Јang" je pratila poslovanje 222 najveće kompanije za finansijske usluge u Velikoj Britaniji od referenduma u ​​junu 2016. godine.

Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju za 80 dana, ali premijerka Tereza ​​Mej mora da dobije podršku u parlamentu za sporazum o Bregzitu, koji je postigla sa Briselom.