latinica  ћирилица
08/01/2019 |  13:53 | Autor: TANЈUG

Erdogan odbio sastanak sa Boltonom

Turski Dejli sabah navodi da je predsjednik Turske Tajip Redžep Erdogan odbio je sastanak sa DŽonom Boltonom, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednostbog, zbog stavova koje SAD imaju prema turskoj ofanzivi protiv terorista u Siriji.

Samo nekoliko sati ranije, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa sastao se s turskim zvaničnicima kako bi dobio garancije da Turska neće napasti kurdske snage koje imaju američku podršku. Erdogan je, međutim, naveo da Ankara "ne može činiti ustupke" i da će "svi umiješani u teroristički koridor biti kažnjeni".

Erdogan je danas rekao i da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstrušu "jasan sporazum" koji su on i Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra. Turski predsjednik je naveo da je u tom razgovoru, koji je opisao kao "istorijsku prekretnicu" Turska obećala da će preuzeti borbu protiv preostalih ekstremista Islamske države kada se američke trupe povuku iz Sirije, prenio je AP.

Na pitanje novinara zašto se nije sastao sa DŽonom Boltonom, koji je danas bio u Ankari, Erdogan je rekao da se Bolton sastao sa svojim kolegom, a da bi on uskoro mogao da se čuje telefonom sa Trampom.