latinica  ћирилица
08/01/2019 |  15:45 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Linta: NDH temelj današnje Hrvatske

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je srbomrzački postupak Ivana Đakića /22/, sina poslanika HDZ-a Јosipa Đakića, da na "Fejsbuku" objavi fotografiju ustaše sa odrubljenom glavom Srbina i tako uputi "čestitku" srpskom narodu za Božić, jedan od mnogobrojnih dokaza da su NDH i ustaštvo temelj današnje Hrvatske.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je u pisanoj izjavi istakao da ova o

bjava sina poslanika u hrvatskom parlamentu ne predstavlja nikakvo iznenađenje i pozvao EU da javno osudi rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj.

"Riječ je o jednom od mnogobrojnih dokaza da je temelj današnje Hrvatske zloglasna NDH i ustaštvo i da proustaške snage otvoreno i javno sve bezobzirnije podstiču mržnju i pozivaju na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj", naveo je Linta.

On je dodao da je jedan od važnih nosilaca rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj i Hrvatska demokratska zajednica, koja čini jezgro aktuelne vlasti i u čijem je poslaničkom klubu i Јosip Đakić.

"Јasno je da Vlada Hrvatske, premijer Andrej Plenković i predsjednik Kolinda Grabar Kitarović neće javno osuditi srbomrzački postupak Ivana Đakića, niti će HDZ isključiti Јosipa Đakića iz svog poslaničkog kluba. Јasno je i da nadležne institucije neće uhapsiti i procesuirati Ivana Đakića i kazniti ga zatvorom od tri godine, koliko je predviđeno Krivičnim zakonom Hrvatske", istakao je Linta.

On je još jednom pozvao Evropsku komisiju, Evropski parlament, SAD i Njemačku da javno najoštrije osude rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj, konstantan govor mržnje i pozivanje na linč preostalih Srba u Hrvatskoj i da zahtijevaju od vlasti u Zagrebu da krenu u žestoki obračun sa nacifašizmom.

"Ako zvanični Zagreb odbije da preduzme konkretne mjeri i aktivnosti u suočavanju Hrvatske sa nacifašizmom i tamnom stranom svoje prošlosti EU treba da Hrvatskoj uvede sankcije", dodao je Linta.

Ivan đakić objavio je na svom "Fejsbuk" profilu sliku ustaše sa odrubljenom glavom Srbina iznad koje je napisao "Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić".

Portal "Indeks" naveo je da prema onome što se može pronaći na internetu slika prikazuje jednog od koljača iz Јasenovca, ustaškog koncentracionog logora u Drugom svjetskom ratu.