latinica  ћирилица
09/01/2019 |  12:48 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Linta: Јačati bratske odnose sa Srbijom

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta čestitao je danas rukovodstvu i srpskom narodu Republike Srpske veliki praznik - Dan Republike, kojoj je poželio, prije svega, mir, opšti napredak i ekonomski razvoj.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je istakao da je veoma važno da se nastavi jačanje prijateljskih i bratskih odnosa između Srbije i Republike Srpske u svim oblastima i da se aktivno radi na realizaciji što više zajedničkih projekata.

"Posebno je važno da se Srbija i Republika Srpska zajednički bore za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma i povratak otetih nadležnosti Republici Srpskoj, za poštovanje prava Srba u Federaciji BiH, za istinu o stradanjima Srba i za kažnjavanje brojnih zločina nad našim narodom", istakao je Linta.

Linta je naveo da je Srpska nastala kao težnja srpskog naroda zapadno od Drine da konačno bude slobodan, da opstane na svojim vjekovnim ognjištima i da nikad više ne dozvoli da se nad njim izvrši genocid, zločin i etničko čišćenje, saopšteno je Saveza Srba u regionu, čiji je predsjednik.

"Svjedoci smo stalnih i opasnih nastojanja zapadnih centara moći i većeg dijela bošnjačke elite da se ukine Dan Republike Srpske i da se 9. januar označi kao tobože početak agresije Srbije i srpskog naroda na BiH koji je doveo do genocida u Srebrenici", naveo je Linta.

On je ocijenio i da je to jasna poruka da bošnjačka elita nije odustala od ratne politike Alije Izetbegovića čiji je cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH, u kojoj bi Bošnjaci imali glavnu riječ, a Srbi bili potlačeni i diskrimisani.

Dan Republike Srpske čestitala je i Demokratska stranka Srbije, naglasivši značaj daljeg i snažnijeg jačanja veza Srbije i Srpske, u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.