latinica  ћирилица
09/01/2019 |  15:27 | Autor: SRNA

Rekordna godina u Rusiji uprkos sankcijama

Uprkos sankcijama Zapada, Rusija bilježi rekordnu godinu kada je riječ o suficitu, količni zlata, proizvodnji nafte, te izvozu gasa i pšenice, navode ruski ekonomisti.
Rusija - rast - Foto: ilustracija
Rusija - rastFoto: ilustracija

U prošloj godini Rusija je oborila niz rekorda u oblasti ekonomije i finansija.

Centralna banka kupila je rekordnu količinu zlata - 92,2 tone i našla se na prvom mjestu na svijetu kada je riječ o količinama tog plemenitog metala.

Udio zlata u međunarodnim rezervama dostigao je 18 odsto, a zlatne rezerve premašile su 2.000 tona.

Zabilježena su i rekordno niska ulaganja u državni dug SAD.

Centralna banka Rusije paralelno smanjuje ulaganja u državne obveznice Amerike. Gotovo sav američki državni dug je rasprodat.

U junu prošle godine udio državnih obveznica u ruskim rezervama nije prelazio deset odsto, a sada se približio nuli.

Јoš 2010. godine, ruske investicije u američke državne obveznice bile su, osim dolara, najpouzdaniji finansijski instrument na svijetu. Međutim, zbog sankcija i pritiska Vašingtona, Centralna banka je počela da se oslobađa tih hartija od vrijednosti.

Od 2014. godine, Banka je počela da povlači sredstva iz trezora, ali je prošle godine taj proces poprimio karakter masovne prodaje. Regulator je prepolovio ulaganja u američke državne obveznice.

Na kraju godine, ruski budžet je imao suficit, i to prvi put za posljednjih sedam godina. Prema preliminarnoj računici ruskog Ministarstva finansija, suficit iznosi 2,5 odsto BDP-a.

Ukupan javni dug Rusije jedan je od najnižih na svijetu i iznosi 525 milijardi dolara, dok, na primjer, javni dug SAD iznosi 21 bilion dolara.

Kako su utvrdili analitičari švajcarske banke UBS, Rusija je vodeća u brzini smanjenja spoljnog duga. Što je manji dug, to je manji rizik od bankrota prilikom globalnih kriza.

Ekonomisti vjeruju da je trenutni ruski dug optimalan i iznosi 20,4 odsto BDP-a.

Rusi su prošle godine uzeli rekordan broj hipotekarnih kredita. Prema podacima stručnjaka, u prošloj godini izdato je 1,17 miliona kredita.

I u proizvodnji nafte podaci su pozitivni. U prošloj godini Rusija je na ovom polju apsolutni rekorder. U oktobru je ta brojka dostigla 11,6 miliona barela crnog zlata dnevno.

Ruske naftne kompanije imaju potencijal za još veću proizvodnju pronalaženjem novih nalazišta.

Na kraju godine količina izvezenog gasa u Evropu prelazi 200 milijardi metara kubnih. "Gasprom" je za 11 meseci izvezao više od 179,9 milijardi metara kubnih gasa, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Uvoz ruskog gasa je povećan u Njemačkoj, Austriji, Holandiji, kao i u Francuskoj, Češkoj, Finskoj i Rumuniji.

Otvaranje "Turskog toka" i "Sjevernog toka dva" omogućiće da u Evropu bude izvezeno gotovo 290 milijardi metara kubnih gasa.

Rusija je u prošloj godini izvezla rekordnu količinu žitarica. Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, za jednu poljoprivrednu godinu Rusija je izvezla 33-34 miliona tona pšenice.

Žetva je premašila sva očekivanja - požnjeveno je 109 miliona tona žitarica, a gotovo dvije trećine čini pšenica.

Prema podacima agencije "Blumberg" u toku 2017/2018. godine Rusija je izvezla 36,6 miliona tona pšenice, prenosi "Sputnjik".