latinica  ћирилица
09/01/2019 |  15:33 | Autor: SRNA

Kinezi preuzimaju zemunski "Ikarbus"

Kineska kompanija "Јinlong" trebalo bi da sredinom godine postane većinski vlasnik zemunskog preduzeća "Ikarbus" koje proizvodi autobuse, izjavio je danas generalni direktor ove fabrike Aleksandar Vićentić.
"Ikarbus", Zemun (Foto: Fiveprime) -
"Ikarbus", Zemun (Foto: Fiveprime)

On je rekao da očekuje da će sredinom juna kineskom partneru biti prodato 51 odsto vrijednosti "Ikarbusa", da će Srbija ostati vlasnik oko 26 odsto, dok će preostali deo biti u vlasništvu malih akcionara.

Vićentić kaže da će kineski partner otkupiti i oko 9,5 miliona evra duga "Ikarbusa" koji, kako je naveo, ne posluje baš sjajno od sredine 2018. godine, te da "Јinlong" planira proširenje proizvodnje i na elektro vozila.

On je rekao za Tanjug da se u Evropi i svijetu praktično dešava revolucija u autoindustriji, jer se prelazi sa dizel motora na elektro motore i da su u toj oblasti proizvođači iz Kine daleko ispred svih drugih.

Kineski "Јinlong" je jedan od najvećih svjetskih proizvođača baterija za elektro vozila, a veliki je proizvođač elektro autobusa, elektro kamiona i elektro dostavnih vozila.

Prvi autobus u "Ikarbusu" proizveden je 1954. godine po licenci austrijske firme "Saurer", a do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa.