latinica  ћирилица
09/01/2019 |  16:03 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Kusturica: Ne bih im dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. vijeku (VIDEO)

"Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Јa im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. vijeku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da vjerujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina", kaže reditelj Emir Kusturica za N1.
Emir Kusturica u emisiji Presing N1 - Foto: Screenshot
Emir Kusturica u emisiji Presing N1Foto: Screenshot

- Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gdje oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obvavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN - dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. vijeku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo poslije ustanka usvojili trobojku i tada proizveli - Prvu srpsku revoluciju.

- Dvjesta godina kasnije mi jedini imamo trobojku i ostajemo vjerni prazničenju onoga iz Francuske revolucije - sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo - kaže reditelj.

Kusturica smatra i da su Srbima Rusi uvijek bili saveznici, što ne znači da su uvijek i bili prijatelji.

- 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svjetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucijenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvijek bili saveznici, što ne znači da su nam uvijek bili prijatelji - navodi Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primijeni sve ono što je tamo naučio.

- Važno je biti svoj a ta cijena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku - ističe reditelj.

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrićgrad.

-Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za "Život je čudo". To su tako ti tipovi koji su od mene htjeli da naprave velikog neprijatelja i uspijevaju u tome, nerazumna je ta mjera u kojoj se ponašaju kao da sam ja iznevjerio neku mladu. Normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa - kaže Kusturica.

Kompletan intervju pogledajte ovdje.