latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:02 | Autor: SRNA

Kongo: Opoziconi lider izabran za predsjednika

Lider opozicije u Kongu Feliks Čisekedi izabran je za predsjednika na izborima i to je prva demokratska tranzicija vlasti u istoriji ove zemlje, potvrdila je danas izborna komisija.
Kongo (ilustracija RTRS) -
Kongo (ilustracija RTRS)

Ova objava iznenadila je mnoge koji su očekivali pobjedu kandidata vladajuće partije Emanuela Ramazanija Šadarija, koji je blizak dosadašnjem predsjedniku DŽozefu Kabili.

Čisekedi je dobio sedam miliona glasova, Šadari 4,3 miliona, a drugi opozicioni lider Martin Fajulu 6,3 miliona, saopštila je komisija, prenijela je agencija DPA.

Izbori su održani 30. decembra i obilježeni su problemima, uključujući uništavanje mašina za glasanje, napade militanata i pojavu ebole. Glasanje je prethodno bilo odgođeno za dvije godine.

Izborna komisija je zbog ebole i nasilja odgodila glasanje za predsjednika u tri oblasti.

Ovi regioni, poznati kao uporišta opozicije, obaviješteni su da mogu da glasaju u martu, ali bi novi predsjednik trebalo da položi zakletvu već tokom ovog mjeseca. To znači da su milioni ljudi ostali bez prava glasa.

Oba opoziciona kandidata izjavila su ranije da smatraju da glasanje neće biti slobodno i pošteno imajući u vidu problematičnu političku istoriju Konga.