latinica  ћирилица
10/01/2019 |  11:25 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Fenjerijada vratila u neka ljepša vremena

U Gnionici selu u opštini Vukosavlje, na planini Vučijak drugi put za redom odražana je zanimljiva manifestacije, bolje rečeno druženje posvećeno fenjeru. Druženje sa fenjerom za božićne i novogodišnje praznike organizatori žele da ustanove kao tradiciju i da na Rakića izvoru naprave etno selo.

Do 1970. godine kada je u Gnionicu stigla električna energija, svaka kuća je imala više fenjera, jer se bez njega kao izvora svjetlosti nije moglo. Mnogi su do tada ovu napravu zvali čudo od predmeta jer je umnogome pomagala stanovništvu. Idejni tvorci Slavica i Јovo Rakić željeli su kako kažu da ožive sjećanja na tu svjetiljku iz njihve mladosti, ali i da mladim pokažu kako se živjelo sa fenjerom.

- Fenjer me vraća u djetinjstvo u kojem sam rastao. I danas volim prošetati uz fenjer. Danas on dođe više kao atrakcija, nego potreba, ali ja ga i dalje volim koristiti - kaže Јovo Rakić iz Gnionice.

Fernjer je imao višestruku namjenu i u drugim oblastima života. Upotrebljavan je za signalizacija na željeznici, u morskom i riječnom saobraćaju. Zbog toga su Rakići već drugu godinu organizovali noćnu šetnju od dva i po kilometra od sela do Rakića izvora na planini Vučijak. Na druženju je bilo oko sto mještana kojima je fenjer probudio emocije vezane za djetinjstvo.

- Ujutru se ustane, pa u školu, a još mrak. Majka upali fenjer, pa polako niz prtinu, a snijeg metar. Bilo je to teško, ali i lijepo djetinjstvo - prisjeća se zgoda uz fenjer Slavko Ružičić iz Gnionice.
 

U štalu se moralo sa fenjerom da bi se namirila stoka, svako zaprežno vozilo moralo je imati fenjer. Odlazak na igranke, i sijela takođe nije se mogao zamisliti bez ove tada najpotrebnije naprave. Mnogi se sjećaju učenja uz fenjer i petrolejsku lampu...

- Fenjer je bio nekako zaštitni znak naše mladosti. Kakva su to posijela bila. Danas sve vidiš, ali slabo se kud ide. Nekada se i učilo iu fenjer - probudile su se emocije u Danici Mlinarević iz Gnionice.
 

Gnioničani fenjerijadom pokušavaju da svojim unucima kažu kako se nekad živjelo sa fenjerom i bez električne energije. Mnogi od njih znaju šta je fenjer ali veoma često razne savremene izvore svjetlost nazivaju fenjerom.

-Fenjer je sprava za osvjetljenje puta ili prostora. Tata mi je dao da probam, i svidjelo mi se - kaže malena Neda Todić iz Gnionice.

Na kraju da kažemo da je u četvrtom vijeku prije nove ere grčki filozof Diogen pored bureta i plašta imao još samo fenjer. Tako je jednom usred dana šetao sa upaljenim fenjerom po trgu tražeći nešto. Kada su ga upitali šta traži, odgovorio im je:"Tražim čovjeka". Pa, možda fenjer pomogne i u našim vremena.