latinica  ћирилица
10/01/2019 |  12:05 | Autor: SRNA

Odalović: Pripadnici OVK ne idu u Hag samo da svjedoče - oni će biti i optuženi

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da grupa bivših pripadnika takozvane OVK, koja danas odlazi u Hag, tamo ne ide da budu svjedoci, već da će biti na listi osumnjičenih i optuženi.

On je naglasio da se među pozvanima, koje će saslušati tužioci Specijalnog suda za ratne zločine, nalazi nekoliko visokih zvaničnika, pripadnika komandne strukture OVK.

"To je posebno važno jer smo mi, u saradnji sa specijalizovanim tužilaštvom, prikupili mnogo podataka i ukazali na direktnu povezanost ljudi koji su bili u komandnoj strukturi sa zločinima koji su bili počinjeni", rekao je Odalović.

On je izrazio nadu da Rusa Mustafa, Sulejman Seljimi i Remzi Šalja neće biti samo svjedoci već i optuženi, prenosi RTS.

Odalović je uvjeren da će istraga procesuirati predsjednika samoproglašnog Kosova Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja.

"Važno je i da osobe koje su na političkoj javnoj sceni, a koje su činile zločine, treba odatle da se uklone i da se utvrde njihove odgovornosti i budu sankcionisani", naglasio je Odalović.

On je naveo da Komisija za nestala lica Vlade Srbije i dalje vodi evidenciju o više od 580 lica srpske i nealbanske nacionalnosti koji su bili u oko 140 ilegalnih zatvora i naglasio da vjeruje da će istrage biti nastavljene jer postoji mnogo informacija i dokaza o zločinima.

"Mora da se sprovede i temeljna istraga o `Žutoj kući` i zločinima koji su tamo počinjeni", rekao je Odalović.