latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:40 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Milić: Brčko je jedna od strateški najvažnijih tačaka za Republiku Srpsku

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da mu je drago što se nastavlja tradicija obilježavanja Dana Republike Srpske u Brčkom, jer je Brčko jedna od strateški najvažnijih tačaka za Republiku Srpsku.
Brčko - Dan Republike - Siniša Milić - Foto: SRNA
Brčko - Dan Republike - Siniša MilićFoto: SRNA

Milić je na svečanom obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske rekao da se putem ovakvih manifestacija potvrđuje političko i nacionalno jedinstvo Srba u Republici Srpskoj.

"Postoji ovdje u Brčkom vrlo izražena kolektivna svijest o pripadnosti Republici Srpskoj, o tome da su ljudi koji žive ovdje imali pravo na osnovu arbitražne odluke da se izjasne da su državljani Republike Srpske i oni su to masovno i učinili", rekao je Milić novinarima.

Milić je rekao da arbitražna odluka, takva kakva jeste, govori o tome da je Brčko i vlasništvo Republike Srpske, dakle, nikakav treći entitet.

"Pravno, Brčko distriktu za takvu kvalifikaciju nedostaje i takozvani federalni princip, odnosno učešće u vršenju vlasti na nivou BiH, zato su vrlo opasne tendencije koje govore o izmjeni izbornog zakonodavstva na način da Brčko ima svoje direktno predstavništvo u Sarajevu. Mi to, naravno, nećemo dopustiti, jer bi to bilo i kršenje i arbitražne odluke i Dejtonskog sporazuma koji kaže da se BiH sastoji od dva entiteta", istakao je gradonačelnik Brčkog.

Milić je dodao da su Srbi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Brčko distriktu svjesni specifičnosti uslova u kojima se živi u distriktu.

"Ovdje postoje različiti interesi i mislim da su srpski predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti pokazali da itekako dobro razumiju političku realnost na ovom prostoru, da rade u opštem interesu, da su spremni da podrže i interese druga dva naroda i svih građana Brčkog, ali činjenica preko koje ne možemo i nećemo preći to je da nam neko osporava našu pripadnost Republici Srpskoj i ono što osjećamo prema Republici Srpskoj", naglasio je Milić.

Milić je istakao i da su svi politički procesi koji vode ka političkoj stabilnosti u Brčkom snažno podržani od Republike Srpske.

"Njeno prisustvo na ovom prostoru vidno je i sa finansijskim uticajem, podrškom koja se izražava u milionima maraka i ja sam siguran da će i nova Vlada i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nastaviti da gaje takvu politiku, koja će biti u interesu i državljana Republike Srpske, ali i svih onih koji žive na ovim prostorima", rekao je Milić.