latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:47 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske svečano proslavljen u Ohaju (FOTO)

Radi svoje egzistencije mnogi Srbi naselili su Sjedinjenje Američke države, koje svima garantuju slobodu vjere i svaku drugu slobodu. Republika Srpska, jedna je od zemalja odakle su mnogi Srbi došli u Ameriku, ali nisu zaboravili svoje korijene, rodbinu, rodno mjesto, a naročito ne svoje stradale srodnike i prijatelje.
Ohajo - Foto: RTRS
OhajoFoto: RTRS

Da je tako pokazuje i primjer u hramu Svetog Dimitrija u Akronu, Ohajo. Na inicijativu arhijerejskog namjesnika klivlendskog, oca Dragana, otvorena je nova stranica ljetopisa akronske parohije. Naime, otac Dragan zaključio je da postoje uslovi da se i u ovoj lijepoj zemlji obilježi dan Republike Srpske u pomen svih njenih osnivača ali i kao stalno podsjećanje mnogih parohijana, da iako su daleko od matice, Crkva Božija uvijek brine o njima i čini sve da bar duhovno budu sa svojim zemljacima u rodnom kraju.

Proslava Dana Republike u Ohaju (Foto: RTRS)

S tim u vezi, 9.januara na praznik Svetog Arhiđakona Stefana služena je Sveta Liturgija, kojom je načalstvovao jeromonah Nektarije, a sasluživali su: protojerej - stavrofor Đorđe Mileusnić, protosinđel Sava, jeromonah Maksim i jerej Sergije Čabotar (Ruska Crkva), u molitvenom prisustvu protonamjesnika Dragana Goronjića.

U toku Svete Liturgije jeromonah Maksim je blagoslovio i osveštao slavska znamenja. Po otpustu, prazničnom besjedom svima se obratio otac Nektarije. U crkvenoj trpezariji priređena je agapa u toku koje je pušten dokumentarni film o nastanku Republike Srpske.

Ovom prilikom otac Dragan se zahvalio Episkopu Irineju na blagoslovu da se otpočne jedna ovakva manifestacija, a sve radi pastirskog staranja i brige kao i utjehe parohijanima koji žive daleko od svoje otadžbine u kojoj su ostavili mnoge grobove svojih srodnika osnivača Republike Srpske.